Kornel Kubík Rôzne

Poznáme výsledky monitoru: Na týchto školách deviataci napísali testy najlepšie

Dnes zverejnili výsledky tohtoročného Testovania 9. Podľa nich deviataci obstáli v tzv. monitore horšie ako ich spolužiaci minulý rok. Prinášame vám prehľad okresov a tiež škôl v jednotlivých krajoch, na ktorých deviataci napísali testy najlepšie.

Ilustračný obrázok k článku Poznáme výsledky monitoru: Na týchto školách deviataci napísali testy najlepšie
Zdroj: TASR

Podľa výsledkov tento rok klesol aj počet žiakov, ktorí dosiahli z matematiky aj slovenčiny 90 percent a viac. Tí idú na stredné školy bez prijímacích pohovorov. Kým vlani ich bolo 2779, teda vyše sedem percent, tento rok dosiahlo takýto výsledok 1740 deviatakov zo škôl s vyučovacím jazykom slovenským, čo je asi 4,4 percenta. Už druhý rok po sebe mala najviac žiakov s takýmto výsledkom Základná škola Okružná v Michalovciach.

Matematika

Tzv. monitor z matematiky napísali žiaci tento rok priemerne na 54,67 percenta, vlani tento výsledok presiahol 60 percent. Najlepšie sa v tomto predmete darilo žiakom v okresoch Kysucké Nové Mesto, Medzilaborce, Snina, Bratislava I, Sobrance a Humenné. Výrazne horšie ako je celoslovenský priemer napísali testy z matematiky v okresoch Veľký Krtíš, Gelnica, Rimavská Sobota, Rožňava, Trebišov, Levoča, Lučenec, Revúca a Krupina.

Výsledky ukázali, že veľa slabých žiakov je práve v okresoch s vysokou nezamestnanosťou. Rozdiel medzi priemerným výsledkom z matematiky v najúspešnejšom okrese – Kysucké Nové Mesto a najhoršom – Veľký Krtíš, je 26 percent.

Slovenčina

Priemerný výsledok zo slovenčiny bol tento rok na úrovni 62 percent, vlani to bolo 67,51 percenta. Výrazne lepšie ako celonárodný priemer napísali testy zo slovenčiny v okresoch Bratislava I, Bratislava IV a Humenné. Naopak, výrazne horšie dopadli deviataci v okresoch Gelnica, Trebišov, Rožňava, Revúca, Veľký Krtíš, Rimavská Sobota, Poltár, Levoča, Svidník.

Školy, ktoré dosiahli najlepšie výsledky v jednotlivých krajoch:

Košickom kraji bodovala Základná škola (ZŠ) T. J. Moussona v Michalovciach. Jej žiaci dosiahli z matematiky v priemere 87,8 percenta a zo slovenčiny 77,5 percenta.

Najlepšou školou v Prešovskom kraji je ZŠ Študentská v Snine, kde monitor z matematiky napísali deviataci v priemere na 83,1 percenta a zo slovenčiny na 77,6 percenta.

Banskobystrickom kraji je na prvom mieste ZŠ Slobodného slovenského vysielača v Banskej Bystrici. Z matematiky tu žiaci priemerne dosiahli 79,3 percenta a zo slovenčiny 83,1 percenta.

Najlepšie výsledky v Žilinskom kraji mala ZŠ Nábrežná v Kysuckom Novom Meste. Test z matematiky tu žiaci napísali na 82,3 percenta a zo slovenčiny na 74,5 percenta.

Nitrianskom kraji je najúspešnejšou školou ZŠ sv. Don Bosca na Ulici Ľ. Fullu v Topoľčanoch. Priemerný výsledok z testu z matematiky tu bol 71,6 percenta, zo slovenčiny 75,1 percenta.

Škola, ktorej sa najviac darilo v Trenčianskom kraji, je ZŠ Kubranská v Trenčíne. Deviataci dosiahli z testu z matematiky 74,7 percenta, zo slovenčiny 81,3 percenta.

Trnavskom kraji sa najlepšie umiestnila ZŠ Komenského v Senici. Priemerný výsledok z testu z matematiky tu bol 73,7 percenta a zo slovenčiny 74,3 percenta.

Foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM