Jaroslav Dodok Rôzne

Pozrite sa na záhadu miznúcich bicyklov v Dánsku

O tom, že keď niekomu zmizne auto, určite ho nájde v Poľsku, Dáni už dávno vedia. Toto verejné tajomstvo objavili aj Slováci. Vedia ale turisti o tom, kto im berie cez víkendy nezamknuté bicykle?

Bicykle na každom kroku[/size][/co­lor]

Všade, kam sa pohnete, vidíte ľudí na bicykloch a cyklistické chodníky sú samozrejmosťou. Navyše, v niektorých častiach mesta a na dedinách sú omnoho širšie ako tie pre chodcov. Majú vlastné miesta vo vlakoch a špeciálne upravené schody na staniciach. Skôr vás zrazí cyklista ako niečo na štyroch kolesách. Tu sa jazdí v obleku, sukni i šatách. Vitajte v Dánsku.

Dánsko s Holandskom už dlhé roky zápasia o prvenstvo v počte bicyklov a s istotou môžeme povedať, že im patria prvé priečky nielen Európy, ale i celého sveta. Dánsko je krajina, kde bicykel vlastní takmer každá osoba. Ak jeden nemáte, všetci sa čudujú. A dokonca, ak neviete jazdiť, budú si úplne seriózne myslieť, že vás v detstve rodičia zanedbávali. Ženy nemajú problém obliecť si kostým, k tomu opätky a potom nasadnúť a uháňať do práce na bicykli.

Dáni podliehajú alkoholu[/size][/co­lor]

K tomu všetkému tu ľudia ešte okrem bicyklov pestujú vo veľkom aj beh, golf, jogging a ďalšie. Suma sumárium, všetky Dánky majú pekné nohy, Dáni zas pohľadu hodné pozadia a väčšina národa je až príliš zdravá. Možno jediná vec, ktorá uberá Dánom na rokoch, je ich láska k alkoholu. Tu sú piatkové večery až strašidelne podobné tým slovenským, akurát sa k Dánom ešte na víkendy pridávajú Švédi, ktorí nemajú problém doviezť sa cez more (Švédsko, Nórsko a Dánsko sú spojené mostmi) a utratiť tu nemalé imanie.

Záhada Miznúcich bicyklov[/size][/co­lor]

Zaujímavosťou ale je, ako tu miznú bicykle práve v spojení s víkendmi. Opití Dáni nemajú problém si požičať (tu sa nekradne) niečí nezamknutý bicykel a odviesť sa s ním tak ďaleko, ako to zvládnu a potom ho tam nechať. Poprípade túto situáciu zopakovať o týždeň s tým svojím bicyklom a potom si ani za nič nespomenúť, kde ho nechali.

A tak sa stáva, že nešťastné bicykle na uliciach hrdzavejú od žiaľu bez svojich majiteľov, kým si ich neprivlastní nejaká iná dobrá duša. Čo je ale ešte zaujímavejšie, niekoľkokrát som sa stretla so sťažnosťami roznášačov novín a poštových zásielok, ktorým cez víkendy niekto zobral bicykel aj s celou donáškou novín.

##Požičať a nevrátiť, zobrať a zmiznúť?[/size][/co­lor] Okrem bicyklov s jasne zelenými taškami plných novín tu ale tiež záhadne dostávajú vlastné nohy i tie mestské bicykle. Tie si viete zapožičať na takmer každom rohu za obyčajných 20 dánskych korún. Systém je rovnaký ako pri nákupných košíkoch. Avšak rada z vlastnej skúsenosti – nikdy ich nenechávajte bez dozoru, pretože vám buď peniaze zmiznú (šikovní ľudia majú tisíc spôsobov, ako ich odtiaľ dostať) a teda sa s bicyklom bez ďalšej dvadsiatky nikam nepohnete, alebo vám proste vezmú bicykel i peniaze.

A preto turistom teda radím bicykle si zamykať, a cez víkendy sa pohybovať mestskou dopravou, keďže taxi vás bude stáť prinajmenšom tridsať eur.

A ešte jedno upozornenie na záver – prosím, nekráčajte po cyklistickom chodníku. Dáni to považujú za veľkú drzosť. A keď neustúpite po tom, ako na vás zacinkajú zvončekom, viete čo vás čaká. Nejeden Islanďan (kde je bicyklov ako šafranu) by vám mohol porozprávať, ako ho takmer zrazil zúrivý Dán na bicykli.

student24/Simona Škytová foto: ocibb

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM