Jaroslav Dodok Rôzne

Práva mládeže môžu byť porušené štrajkmi učiteľov

Práva mládeže. Asi jediná vec, ktorú mládež v ktorejkoľvek krajine ovláda dokonale. V poslednej dobe sa pod vplyvom finančnej krízy, stáva ich plnenie čoraz zložitejšie, aj keď sa to možno nezdá. Napríklad také právo na vzdelanie. Väčšina študentov b

Aj keď asi všetci študenti to vnímali pozitívne, boli nadšení z toho, že môžu spať o čosi dlhšie, asi žiadni z nich sa na to nepozrel z druhej stránky. Učitelia protestovali za zvýšenie svojich platov, ktoré sú dosť neadekvátne k tomu čo pre nás robia. Ich práca je rovnako dôležitá ako práca lekárov. Možno nezachraňujú životy, ale keby nebolo ich, ani tí, ktorí nám tie životy každý deň zachraňujú by tu neboli.

Vplýva kríza na študentov?[/co­lor][/size]

Pýtali sme sa preto pedagógov, čo si myslia o výsledku ich celoslovenského štrajku a o plnení práv mládeže. Na otázku ovplyvňovania plnenia práv v dôsledku krízy odpovedali zhodne. Kríza určite má vplyv na možnosti uplatnenia sa po skončení štúdií.

,,Dúfam, že tieto štrajky budú pokračovať, pretože inak sa to dopredu nepohne. Bolo by dobré, keby sa veci konečne pohli vpred a začalo by sa to riešiť. Skoro žiadna práca v SR nieje adekvátne finančne ohodnotená. Bojíme sa toho, že ak sa nič nebude robiť, tak sa nič samé od seba nezačne riešiť“ povedala profesorka istej strednej školy v Banskobystric­kom kraji.

Čo si o štrajku a kríze mysli študent?[/color][/si­ze]

Opýtaní študenti sa v prvej otázke zhodli v tom, že si nemyslia, že kríza má vplyv na plnenie ich práv. Niektorí sa vyjadrili, že ak v dôsledku krízy nejaké straty pocítia, mali by sa im nejako vynahradiť. V otázke štrajku sa všetci jednohlasne zhodli, že je to super, pretože majú voľno. Iní dodali, že učiteľom držia palce. Zazneli však aj také odpovede, v ktorých študenti podotkli, že je to možno zbytočné, pretože to podľa nich dopadne rovnako ako v prípade zdravotných sestier.

**Situáciu v školstve a ďalšie kroky učiteľov, či odborových zväzov budeme stále monitorovať a aktuálne vás o nich informovať. **

student24/Júlia Paliašová foto: sita

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM