Jaroslav Dodok Rôzne

Predstavujeme vám (5): Mládežnícke parlamenty

Ani teba už nebaví sa len nečinne prizerať na situáciu vo svojom meste ale máš chuť zmeniť niečo k lepšiemu? Nie je ti ľahostajné dianie okolo seba, ale chceš byť aj ty jeden z tých, čo sa bude aktívne podieľať na jeho zveľaďovaní? V tom prípade sú t

Či už sa nazývajú mládežnícke, študentské parlamenty alebo kluby mladých – ich spoločným menovateľom je praktické učenie sa demokracii a podpora angažovanosti a sebarealizácie mládeže.

** „Mladosť totiž nie je len prechodný stav na ceste k dospelosti, ale priestor pre vlastnú cestu, názory a riešenia“** – a práve takýto chýbajúci priestor môžeš vyplniť aj činnosťou v mládežníckom parlamente.

Čo MP vlastne je?[/color][/size]

Mládežnícky parlament (ďalej len MP) je jedna z najčastejších foriem participácie mládeže na živote v meste a poradným orgánom primátora, ktorého úlohou je vyjadrovať sa k otázkam v oblasti života mladých ľudí, no i navrhovať vlastné riešenia či organizovať rôzne aktivity a podujatia.** Jeho cieľom je zmeniť mladých ľudí z pasívnych prijímateľov na aktívnych** presadzovateľov zmien tým, že vytvára cestu vzájomnej komunikácie medzi mládežou a predstaviteľmi samosprávy.

Hovorí sa totižto, že občanom sa človek nerodí, ale stáva sa ním postupne , a preto výchovou k občianstvu je potrebné začať už v útlom veku. Veď ak my – už ako mladí dostaneme možnosť vyjadrovať sa k veciam, ktoré sa nás bezprostredne dotýkajú a nejakým spôsobom sa snažiť aj tieto veci ovplyvňovať, povzbudí nás to – **byť aktívni, byť lepší, angažovať sa v prospech spoločnosti či druhých a nestrácať chuť meniť veci k lepšiemu. **

Čo môžeš pôsobením v MP získať?[/color][/si­ze]

Dôkazom vyššie uvedeného potvrdzuje aj Tomáš, predseda MP Partizánske://** „Veľký osobnostný rozvoj, skúsenosti, rozvoj kreativity, sebarealizácia, skvelé kontakty, možnosti ďalšieho postupu a v neposlednom rade mnoho zábavy, priateľstiev a využitie voľného času na plno – to je iba zlomok toho, čo mi činnosť v MP Partizánske v priebehu 1 roku môjho pôsobenia dala. Môj život sa od základu zmenil, samozrejme v pozitívnom smere. Mladým jednoznačne odporúčam zapojiť sa do činnosti MP, niekedy naozaj stačí iba malé pošťuchnutie a veci naberú taký rýchly spád, že si ani neuvedomia že je z nich v podstate lepší človek. Aj takouto aktivitou sa môžete dostať bližšie k svojim cieľom.“ **//

Na svojich stretnutiach ale aj stretnutiach s vedením mesta sa naučíš diskutovať, vyjadriť svoj názor a argumentovať. Získaš priestor pre organizovanie rôznych aktivít a podujatí a tým aj rozvinieš svoje organizačné schopnosti. Budeš môcť spoznať ľudí s rovnakými záujmami, a v ich kolektíve rozvíjať svoje líderské zručnosti. Okrem toho mládežnícke parlamenty sprostredkúvajú aj informácie o možnostiach, ktoré sa ti naskytujú a podnecujú k ich využitiu, čím nepriamo môžu zvýšiť tvoju uplatniteľnosť v dospelosti.

**„Mládežnícky parlament bol mojim druhým „domovom“ viac ako 3 roky. Naučil ma hospodáriť s časom, zlepšil moju sebaprezentáciu a získal som aj isté manažérske zručnosti. MP mi dal aj priestor preniknúť do hĺbky mládežníckej politiky, vyskúšal som si pracovné a oficiálne stretnutia s politikmi v samospráve aj na celoslovenskej úrovni. Pôsobenie v mládežníckych parlamentoch vrelo odporúčam – je to krok vpred, je to životný priestor a pre mňa aj cesta. Je to možnosť povedať sám za seba, aj za ostatných v tíme, že dianie okolo nás nám nie je ukradnuté.“ **Takto hodnotí svoje pôsobenie v MP Peter, bývalý predseda Prešovského MP.

Chcel by si aj teda aj ty vyskúšať mládežnícku politiku?[/co­lor][/size]

Ak už v tvojom meste funguje takýto MP, stačí sa informovať ako sa k ním pridať. Ak nie, a tiež máš pocit, že v tvojom meste „skapal pes“, aj ty môžeš vziať iniciatívu do vlastných rúk. Stačí ak poznáš zopár podobne aktívnych kamarátov a oslovíte s vašim nápadom niekoho, kto sa práci s mládežou venuje a mohol by vám v začiatkoch pomôcť.

[blockquote]Ne­zabudni, že aj nás sa to týka! Prečítaj si aj predchádzajúce časti seriálu: [link=http://www­.student24.sk/clan­ky?extend.140722_Pred­stavujeme-vam-(1):-Studentska-rada-vysokych-skol-SR]Predstavujeme vám (1): Študentská rada vysokých škôl SR[/link] [link=http://www­.student24.sk/clan­ky?extend.141089_Pred­stavujeme-vam-(2):-AIESEC---svetova-organizacia]Pred­stavujeme vám (2): AIESEC – svetová organizácia[/link] [link=http://www­.student24.sk/clan­ky?extend.141584_Pred­stavujeme-vam-(3):-Slovenska-debatna-asociacia]Pred­stavujeme vám (3): Slovenská debatná asociácia[/link] [link=http://www­.student24.sk/clan­ky?extend.142006_Pred­stavujeme-Vam-(4):-FENIX---vylety,–tabory-i-skolenia]Pred­stavujeme Vám (4): FÉNIX – výlety, tábory i školenia[/lin­k][/blockquote]

Kedy bude ďalšie pokračovanie seriálu? Už o týždeň, vždy v utorok.

student24/Lenka Čurillová foto: tasr

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM