Pukance sú nutričná zlatá baňa
Pochúťka spájaná s priestormi kinosál vďaka výskumu amerických vedcov získala ďalší dôvod, prečo by sa mohla zaradiť na jedálny lístok bez výčitiek.
Okrem vysokého podielu vlákniny a minima tuku pukance údajne obsahujú takmer dvojnásobne väčšie množstvo antioxidantov ako ovocie.
Vôňa pukancov sa dnes väčšinou spája s priestormi kinosál. Chrumkavá pochúťka, ktorú možno pripraviť naslano i nasladko, pritom spestruje jedálny lístok už niekoľko storočí.
O tom, že pukance sú výborným doplnkom pri diéte odborníci informovali už dávnejšie. Vysoký podiel vlákniny, minimum tuku, obsah vitamínu B, draslíka i železa z nich robia ideálnu pochutinu aj pre bezlepkovú diétu. Rýchlo zasýtia a ich kalorická hodnota je priaznivá – pravdaže len za predpokladu, že sa vzdáme všetkých príchutí od maslovej až po bylinkovú a nepreženieme to so solením.
Výskumníci z univerzity Scranton v Pensylvánii nedávno odhalili ešte jeden dôvod, prečo ich bez výčitiek zaradiť do jedálnička – pukance v sebe obsahujú viac antioxidantov ako ovocie a zelenina. O pozitívnych účinkoch antioxidantov niet pochýb – znižujú pravdepodobnosť srdcovo-cievnych chorôb, podporujú správne fungovanie hrubého čreva, zlepšujú kvalitu pokožky, znižujú problémy s dýchaním, dokonca bojujú proti niektorým typom rakoviny.
Napriek vysokej hodnote antioxidantov a vlákniny pukance nedokážu nahradiť ovocie a zeleninu, v ktorých sa nachádzajú aj hodnotné vitamíny. „Pukance však môžu byť dokonalou pochutinou,“ uviedol výskumník Joe Vinson.
Zdroj: WEBNOVINY/sciencedaily.com Foto: realage.com