Jaroslav Dodok Ostatné

Reportér denníka New York Times inšpiroval študentov

Aulou univerzity Komenského sa v pondelok 5.novebra niesol hlas amerického novinára, investigatívneho reportéra a autora štyroch knižných titulov, Tima Weinera, držiteľa Pulitzerovej ceny za národné spravodajstvo a články o utajených informačných programoch v Pentagone a CIA.

Ilustračný obrázok k článku Reportér denníka New York Times inšpiroval študentov
Foto: Jaroslav Dodok

Hlavnou myšlienkou jeho prednášky pre študentov, ale aj širokú verejnosť bola moc informácií. Ako povedal v úvode prednášky: „Musíme čítať, akoby od toho závisel náš život…a on závisí.“

Významný žurnalista so slovenskými koreňmi, ktorý do Bratislavy zavítal v rámci programu Nadácie Tatrabanky „Osobnosti osobne“ sa narodil v roku 1956 a svoju novinársku kariéru začínal ako reportér denníka New York Times. Pôsobil taktiež v 18 zahraničných krajinách vrátane Afganistanu, Pakistanu, Sudánu či Haiti.

Významnú osobnosť svetového novinárstva si prišli vypočuť stovky ľudí. Tim Weiner svoju prednášku venoval téme „Informácie sú moc“ a veľmi živým a pôsobivým prejavom vyzýval ľudí k „revolúcii“.

„Ak neprevezmete zodpovednosť, budete dobrovoľnými otrokmi vzdávajúci sa Bohom danej slobody.“povedal pred publikom študentov.

Slovenské médiá preplnené bulvárom a zábavou vytláčajúcou seriózne spravodajstvo nám neposkytujú informácie, ktoré by medzi ľud vniesli dostatočnú informovanosť. Weiner však upozorňuje na to, že len ľudia majú moc a v demokratickom štáte aj právo to zmeniť.

„Legálne tajomstvo je výroba jadrovej zbrane, nie však jej cena, ktorú platia občania.“myslí si Tim Weiner.

Inšpirujúcu reč o tom, aká je cesta skutočného novinára a že jeho prácou je bez strachu a zaujatosti poskytovať pravdu o svete, v ktorom žijeme zakončil Tim Weiner slovami:

„Pero je lepšie ako šabľa. Šabľou môžete človeka len zabiť, ale perom ho môžete oslobodiť.“ povedal na záver.

student24/Miriama Králiková

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM