Jaroslav Dodok Od Vás

ROZHOVOR: Jonah chce ostať v Anglicku. Nieje to také ľahké. Musí sa oženiť alebo študovať

Má tridsať rokov, čokoládovú pokožku, prácu s ktorou je spokojný, priateľský kolektív a jeden veľký problém. Ak chce naďalej zostať v Anglicku, musí sa do roka oženiť.

Reč je o Jonahovi z Nigérie, ktorého najväčšou starosťou je momentálne „nájsť tú pravú“. Vzhľadom na to, že čas sa mu neúprosne kráti, to dokonca ani nemusí byť tá pravá. Úplne postačí, ak bude ochotná. **Ochotná vydať sa. ** Pre väčšinu Európanov odchod do Veľkej Británie nepredstavuje žiaden zložitý proces. Na vycestovanie potrebujete hlavne tieto tri veci: letenku, občiansky preukaz a odvahu. Nemusíte mať žiadne povolenie na prácu a o dĺžke svojho pobytu rozhodujete vy sami.

A ako je to v prípade Jonaha? Zložitejšie, oveľa.[/color][/si­ze]

Do svojej príručnej batožiny nesmel zabudnúť pribaliť okrem cestového pasu aj víza, ktoré už v júni 2013 stratia svoju platnosť. Za necelé štyri roky, ktoré tu je bol doma iba raz a za letenku vtedy zaplatil vyše 700 eur. Napriek tomu, že v Anglicku ostať chce, zákony mu to len tak ľahko nedovolia. Má na výber z dvoch možností: oženiť sa, alebo študovať.

Odpoveď na otázku: „Čo sa ti na Anglicku páči najviac?“ , bola jasná. Možnosti. Možnosti a takisto všetky veci, ktoré v jeho rodnej Afrike chýbajú. Moderné budovy, žiadne problémy s elektrinou či vodou, možnosť získať kvalitné vzdelanie a dobre platenú prácu.

Nad otázkou :** „Čo sa ti páči najmenej?“** tiež nerozmýšľal pridlho. Rýchly spôsob života, rušné prostredie a ľudia, ktorí nie sú až takí priateľskí ako tí doma. Najťažšou vecou, na ktorú si musel zvyknúť nebolo nič iné ako život bez rodiny a priateľov nablízku.

Johan nám povedal, že svadba nie je jeho jedinou možnosťou. Druhou záchrannou alternatívou by bol nástup na univerzitu. Pravdepodobne by si vybral projektový manažment. Problém však nastáva v tom, že na takéto britské štúdium si musí odložiť jedenásť až dvanásť tisíc libier. A čas je neúprosne krátky – má necelých deväť mesiacov na to, aby si našiel buď manželku, alebo 12 000 libier.

Svadba je teda – ako sám povedal „Tá najjednoduchšia možnosť, ako tu zostať“ …

student24/Simona Benetinová foto: tasr

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM