Peter Dóža Od Vás

Rozhovor s Ivanom Siláčim: Podarilo sa nám rozbehnúť mládežnícku iniciatívu

V meste Lučenec pôsobí skupinka mladých študentov, ktorých cieľom je zabaviť ľudí svojou kreativitou a originalitou, šíriť kultúru, pomáhať a riešiť problémy, ktoré sa občanov bezprostredne dotýkajú.

Na konte majú už niekoľko zorganizovaných projektov, ktoré sa tešili nemalému záujmu mladých či starých. Young Folks, občianske združenie z Lučenca oslavuje svoje prvé narodeniny a tak vám prinášame rozhovor so zakladateľom tohto neobyčajného projektu, Ivanom Siláčim:

Čo ťa viedlo k tomu, že si založil toto občianske združenie? Minulý rok v lete som si povedal spolu s mojím kamarátom Viktorom, že by sme mohli usporiadať festival. Toto bola vlastne prvotná myšlienka. Postupom času ako sme to začali riešiť, som navrhol, či by nebolo lepšie riešiť nejaké menšie akcie a začali sa tomu venovať nejak komplexnejšie. V tomto sme sa nepohodli ale postupne to vlastne začalo naberať spád.

To bola len myšlienka. Akú cestu si však musel prejsť aby Young Folks bolo tým, čím je dnes? Po tom ako sme sa rozišli som si to začal robiť viacmenej po svojom. Začal som selektovať ľudí, ktorých by som mohol prizvať. Pomohol mi kamarát Marek a nakopol ma k tomu aby som oslovil svojho priateľa, Juraja Gábora, ktorého som sa spýtal na rady ako by som to mal robiť alebo nerobiť tak, aby to malo úspech. Dohodli sme sa na prvej akcií, čo bola vlastne otvorená diskusia s občanmi o priestore. V tejto diskusií sme neriešili žiadne problémy. Cieľom bolo ponúknuť iný názor na vec. Toto sa udialo v októbri, v galérií, ktorú navštívilo vtedy nejakých 40 ľudí.

[blockquote],,O­dozva bola prekvapivá a tak nás to posmelilo robiť to ďalej a ponúkať nejaké riešenia."[/bloc­kquote]

Na túto akciu boli pozvaní aj predstavitelia mesta, ktorí si nás zavolali na úrad, kde sme im vtedy ešte aj s Marekom predostrili celý ten nápad. Zapáčilo sa im to a tak sa rozhodli, že nás budú podporovať a budú s nami spolupracovať.

Aké projekty ste už zrealizovali? Najprv to boli zákazky na riešenia a revitalizáciu verejných priestranstiev. Riešil sa hlavne najväčší problém v meste, a to fontána a nedostavané námestie. Riešili sa aj vnútrobloky mesta, artézska studňa či predpolie divadla. Ponúkali sme mestu však aj rôzne akcie. Jednou takouto akciou bol Kunsthaus, išlo o priblíženie poézie a hudby ktorá nehrá len tak niekde v rádiu, o niečo iné, a zaroveň sme akciu spojili s darovaním oblečenia sociálne slabším rodinám. Na toto sa nabalila potom aj verejná zbierka pre deti z internátnej školy. Potom tu bola akcia Hug Day, ktorá v meste predtým ešte nebola a dopadla veľmi dobre. A nemôžem nespomenúť že sme symbolicky objali aj našu fontánu a k úplnému objatiu nám chýbala asi pätina obvodu, čo je zhodou náhod aj fakt že pätina fontány leží na súkromnom pozemku. O tomto probléme sme diskutovali aj spol s primátorkou na otvorenej diskusii na námestí. **

Čo môžeme od Young Folks očakávať v najbližšej dobe?** [blockquote]21­.septembra bude v meste akcia s názvom Parking day. Je to druhá celosvetová akcia, ktorú prinášame do mesta. V tento deň si vlastne občania berú naspäť parkovacie miesta, ktoré vznikajú na úkor peších ťahov alebo zelene.[/bloc­kquote]
Máme podporu aj z Bratislavy, kde tento projekt bude už druhý rok. V novembri by sme mali privítať spisovateľa Paľka Hiraxa Baričáka. Pred Vianocami zorganizovať divadelné predstavenie pre deti z krízových centier a sociálnych domovov. Na vianoce samozrejme plánujeme opakovať Kunsthaus.

Text: Student24/Filip Huszár Foto: Student24/archív

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM