Jaroslav Dodok Rozhovor

Rozhovor so skupinou Hecate

Hecate je metalová skupina zo Slovenska , ktorá sa na hudobnej scéne pohybuje už 16 rokov a tak sa môže chváliť mnohými skúsenosťami.

V kapele hrá Mário Maslík – spev , Milan Šulek – gitary, Milan Ským – gitary, Peter Rusnák – basa a bezpražcová basa, Vlado Šlosiarik – bicie. Oslovili sme Maria Maslíka, aby nám o Hecate povedal viac.

Ako tak pozerám, vôbec nie ste mladá skupina, 16 rokov na scéne?////

Takisto sme sa nenazdali a je tomu už veru 16 rokov, čas proste letí neúprosným tempom. Každopádne je dôležité, že zotrvávame, robíme hudbu, ktorá nás napĺňa a sme stále plní energie, rovnako ako pred šestnástimi rokmi. (smiech)

Hráte Melodic Metal / Alternative. Nie každý presne vie, čím sa tento štýl vyznačuje, skús nám ho predstaviť.////

Sami máme problém presne označiť našu súčasnú hudobnú tvár, preto uvádzame hore uvedené označenie pre približnú orientáciu. I keď termín „alternative“ je už tak skloňovaný a zneužívaný kapelami, ktoré nemajú ani páru, čo znamená, že začína strácať na svojom pôvodnom význame. Alternatívny znamená akési ďalšie hudobné možnosti, smery, kam možno smerovať svoju hudbu, robiť veci nie podľa akýchsi zaužívaných pravidiel. Nemáme za potreby škatuľkovať sa do určitej vymedzenej hudobnej kategórie, práveže sa snažíme ísť na vec z opačného konca.

Prečo ste sa rozhodli venovať sa metalu?////

V našom teenagerskom veku sme boli práve veľkými fanúšikmi metalovej hudby a chceli sme hrať rovnakú tvrdú muziku ako naše vtedajšie vzory. Samozrejme dnes je už situácia v kapele úplne iná a ako bolo spomenuté vyššie, dnes sa už nevymedzujeme metalovými mantinelmi. Platforma ostáva metalová, ale nadstavba má tendenciu otvárať dvere iným žánrom.

Čo sa vám najviac na tomto štýle páči?////

Ja už dnes beriem metal ako jeden z mnoha žánrov, aké nám hudobná scéna ponúka. No konkrétne na ňom by som vypichol jeho rôznorodosť, adaptívnosť, atmosféru a vyjadrovacie možnosti, ktoré ním dokážeš poskytnúť. Proste širokú škálu pocitov. Metal ako taký je veľmi univerzálny a jeho dnešná pozícia a mixovanie s inými žánrami ti rozširuje ešte viac túto škálu.

Akými úspechmi sa môže vaša kapela pochváliť?////

Našim najväčším úspechom je práve to, že sme sa dostali do pozície, keď si môžme robiť v muzike, čo sa nám zachce a tento pocit nás doteraz neskutočne napĺňa. Ten pocit slobody a zadosťučinenia. To, že sme šťastní, že máme stále čo povedať a najmä hráme muziku, ktorú by sme sami chceli počúvať, bez ohľadu na to, aby nám do toho niekto kafral, to je náš úspech.

Čo je pre teba nezabudnuteľné a chcel by si to zažiť ešte raz?////

Treba si užívať každú chvíľu, ktorú práve prežívaš a tráviš v súvislosti s niekým alebo niečím. Práve každým okamžikom zažívam tie nezabudnuteľné chvíle a cením si toho, že môžem byť pri tom a súčasťou toho celého. Čiže odpoveď je taká, že to zažívam momentálne a práve preto treba žiť prítomnosťou a na plno. Pretože nikto nevie, čo príde zajtra.

Neustále sa hovorí o svetlých chvíľach. A čo tie nevydarené?////

Práveže aj tie nevydarené chvíle sú súčasťou ľudského života, len sa o nich ľudia boja hovoriť nahlas. Svetlé chvíle berieme ako samozrejmosť, ale keď dôjde na tú nevydarenú, už sa o tom diskutuje akoby prišlo niečo nevídaného. Sú tu aj svetlé, aj temné chvíle. Raz si hore, inokedy klesneš dolu. Keby boli iba svetlé alebo iba špatné chvíle, život by sa stal docela nudným a stereotypným, nemyslíš?

Tento rok vystupujete aj na Ynom Víkende, ako sa chcete predviesť?////

Samozrejme v čo najlepšej forme, akou sme momentálne schopní disponovať. V našej zostave prebehli určité zmeny a akýsi technický upgrade. Toto všetko sa odzrkadlí aj na našich nadchádzajúcich koncertoch. Budeme hrať najmä skladby z našeho posledného albumu „Programmed Earth“, ktorý by sme chceli čo najlepšie spropagovať a odprezentovať sa našou súčasnou tvorbou. Ďakujeme organizátorom Yného Víkendu, najmä Nine, že prejavili o nás záujem. Príďte sa presvedčiť a najmä sa zabaviť.

Jaroslav Dodok

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM