Jaroslav Dodok Šport

Sagan na majstrovstvách sveta: Najskôr chyba, potom hnev

Slovenský cyklista Peter Sagan na majstrovstvách sveta v cestnej cyklistike obsadil 14. priečku. V individuálnej súťaži mužov v Holandsku skončil prvý Philippe Gilbert z Belgicka.

Striebro si vyjazdil Nór Edvald Boasson Hagen, bronz putuje do Španielska zásluhou Alejandra Valverdeho. Gilbert sa necelé dva kilometre pred cieľom rozhodol pre samostatný únik, ktorý sa mu podarilo doviesť až do víťazného konca.

Až do samotného záveru sa ne popredných pozíciách pohyboval aj Slovák Peter Sagan, ktorý napokon prišiel do cieľa 267 km dlhých pretekov na 14. mieste z päťsekundovým odstupom na víťaza. Štart nedeľňajších pretekov bol v Maastrichte, cieľ vo Valkenburgu. Peter Velits, Martin Velits, Juraj Sagan a Maroš Kováč preteky nedokončili. Do cieľa prišiel ešte Matej Jurčo na 91. priečke.

**„Som na seba nahnevaný, v závere som urobil veľkú chybu. Nástup Gilberta som síce nezachytil, ale mohol som špurtovať aspoň o 4. miesto a skončiť najhoršie piaty. Čakal som so špurtom a 150 m pred cieľom ma z oboch strán zatvorili. Na takýchto pretekoch, žiaľ, nemáme tak silné tímové zastúpenie ako iné kvalitné štáty. Belgičania prakticky odtiahli celé preteky a Gilbert si preto titul zaslúži,“ **uviedol Peter Sagan.

Velits s defektom na 15. kilometri[/si­ze][/color]

Smolu od úvodu mal kapitán slovenského tímu Martin Velits, ktorý musel na 145. km odstúpiť. Už na 15. km totiž dostal defekt zadného kolesa a po výmene mu nefungovala reťaz. Slovák nemohol prehodiť na prevody 25 a 53.

//„Keď som sa s tým vyrovnal, v treťom okruhu mi prestali fungovať jedenástka a dvanástka. Rozhodol som sa pre výmenu bicykla. Pelotón však bol natiahnutý a kým sa ku mne dostalo naše mechanické auto, už som bol bez šance dostihnúť pelotón,“ //povedal po predčasnom konci Martin Velits, ktorý nedokončil na MS pri piatom štarte po Varese 2008 druhýkrát.

student24/webnoviny foto: sita

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM