Jakub Forgács Rôzne

Skvelý nápad zlatomoravských študentov: Zostrojili solárneho baču!

Roboty už v súčasnosti slúžia na kadečo. Študenti zo Zlatých Moraviec však predsa dokázali byť originálni a vytvorili unikátny stroj, ktorý dokáže ochrániť hospodárske zvieratá. Za svoje dielo boli aj patrične ocenení.

Ilustračný obrázok k článku Skvelý nápad zlatomoravských študentov: Zostrojili solárneho baču!
Zdroj: TASR

Zlatomoravskí študenti predstavili na nitrianskej výstave Mladý tvorca 2014 elektronického solárneho baču. „Má slúžiť na ochranu objektov, kde sa nachádza hovädzí dobytok alebo ovce, vysokoimpulzný snímač najskôr zver odplaší a v prípade, že túto bariéru prekoná, ďalší snímač spustí alarm aj svetelnú signalizáciu,“ vysvetľuje riaditeľ Strednej odbornej školy technickej v Zlatých Moravciach Tibor Husár.

Študenti za svoje dielo získali Cenu za inovácie a technickú tvorivosť, ktorej súčasťou je aj odmena pre školu 7 000 eur. Na projekte sa zúčastnilo približne desať študentov a vyrábali ho pol roka. Aj minulý rok uspeli s podobným zariadením, keď vyrobili inteligentný stĺp verejného osvetlenia. „O tento stĺp prejavila záujem jedna firma a tak aj solárneho baču chceme dať zaregistrovať ako priemyselný vzor a ponúknuť do komerčnej výroby,“ dodáva Husár.

Ako ďalej uviedol, peniaze za víťazstvo chcú použiť na skvalitnenie odbornej prípravy a študenti budú môcť odbornú maturitu nahradiť prezentáciou tohto projektu. Zároveň však nevylúčil, že dostanú aj finančnú odmenu cez rodičovské združenie alebo z občianskeho združenia, ktoré funguje v škole.

Foto: ilustračné

Zdroj: Webnoviny.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM