Monika Vengrínová Šport

Slobodný pohyb a viac športových aktivít v Tatrách. Čoskoro možno realitou

Hory patria všetkým. Pohyb na mnohých miestach v nich je však nezmyselne zakázaný, a to ako v oblasti turistiky, tak i rekreačného športu. Vďaka iniciatíve piatich slovenských organizácií zameraných na športové a rekreačné využitie v otvorenej prírode sa to ale možno zmení.

Ilustračný obrázok k článku Slobodný pohyb a viac športových aktivít v Tatrách. Čoskoro možno realitou
Zdroj: Dnes24.sk

Za slobodný pohyb v našich horách

S nápadom umožniť turistom a športovcom viac slobodného pohybu v slovenských horách prišla Občianska iniciatíva Naše hory. „Začali sme ako regionálna aktivita a našim prvým cieľom bolo rozpútať na túto tému debatu medzi verejnosťou a klubmi, čo sa podarilo. Naša iniciatíva sa tak dostala ďaleko za hranice tohto regiónu. Potešilo nás najmä to, že kluby, s ktorými sme nadviazali kontakt pre ich ďaleko väčšie skúsenosti v tejto oblasti, mali skutočný záujem zásadným spôsobom to riešiť,“ hovorí Martin Porada, predstaviteľ OI Naše Hory.

K iniciatíve, ktorá doposiaľ nemá v dejinách slovenskej turistiky obdobu, sa tak pripojili štyri celoslovenské kluby – Klub slovenských turistov, Slovenský horolezecký spolok JAMES, Slovenský vysokohorský turistický spolok a Slovenský cykloklub. Spolu združujú viac ako dvadsaťtritisíc aktívnych členov po celom Slovensku a i preto sa rozhodli zmeniť zavedený pohľad na ochranu prírody a životného prostredia.

Viac turistiky a športu do hôr môže priniesť nový zákon

„Chceme podať vláde návrh na nový Zákon o ochrane prírody a krajiny tak, aby bol pripravený na medzirezortné pripomienkové konanie a to najneskôr do konca roka 2014. Tento krok následne umožní aj zmenu Národného Parku TANAP, ktorý vidíme ako prekážku vo voľnom a slobodnom pohybe vo vysokohorskom prostredí Tatier,“ premýšľa nad ďalšími krokmi Porada.

Snahou občianskej iniciatívy a zapojených klubov je dosiahnutie zavedenia systému individuálnej zodpovednosti v oblasti ochrany prírody na úkor systému kolektívnej zodpovednosti. Systém univerzálneho povolenia a individuálnych zákazov tak chcú presadiť vo všetkých oblastiach turistiky, a to pešej, vysokohorskej, lyžiarskej alebo jazdeckej či vodnej, ako i v horolezectve, paraglidingu, a pod.

„Celkový prístup z hľadiska terajšieho zákona na ochranu prírody alebo návštevného poriadku v TANAP-e je ten, že začína zo zlého základu. Vôbec nesleduje podstatu Ústavy SR, ktorá hovorí, že všetko, čo nie je zakázané, je dovolené. My sa chceme dostať k tomu, aby bola na Slovensku aplikovaná univerzálna sloboda s výnimočnými zákazmi, ktoré ak budú jasne a logicky zdôvodnené, budeme rešpektovať,“ vysvetľuje predstaviteľ občianskej iniciatívy.

Zmenou prejde aj návštevný poriadok TANAP-u

Výsledkom by malo byť rozdelenie hôr na oblasti, kde je zakázaná akákoľvek činnosť všetkým osobám bez výnimky a na oblasti, v ktorých sa môže turizmus v jeho jednotlivých formách pestovať. Dôraz je samozrejme kladený na otázky ochrany prírody a krajiny, ako aj na bezpečnosť pobytu v horách. Dôležitou zmenou bude i príprava nového návštevného poriadku v TANAP-e, ktorý by mal byť dotknutým organizáciám predložený do konca marca tohto roka.

„Budeme sa v ňom snažiť presadiť také zmeny, ktoré by viedli k maximálnej bezpečnosti pre návštevníkov, a to značenie turistických chodníkov, technické zabezpečenie vysokohorských chodníkov, napr. ferratový prístup k zabezpečeniu istenia v kritických miestach, orientačné a informačné body, a pod. Naším cieľom bude rovnako ešte pred prijatím nového zákona spolupracovať na urýchlenom sprístupnení turistických, cykloturistických a iných trás v lokalitách, v ktorých nedochádza sprístupnením k poškodzovaniu životného prostredia a prírody,“ predkladá návrh zmien Porada.

Slobodný pohyb a viac športových aktivít v Tatrách. Čoskoro možno realitou
4
Galéria
Foto: Peter Handzuš / Zdroj: Dnes24.sk
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM