Jaroslav Dodok Šport

Slovak Freerun Family – mladí banskobystrickí akrobati

Parkour a freerun majú v Banskej Bystrici dlhú tradíciu a veľký okruh nadšencov. Počas posledných mesiacov sa však v Bystrici sformovala skupina mladých chalanov, vo veku od 15 do 23 rokov, ktorí sa týmto disciplínam začali venovať naplno.

Ilustračný obrázok k článku Slovak Freerun Family – mladí banskobystrickí akrobati
Foto: Jaroslav Dodok

Freerun je relatívne mladá disciplína, ktorá sa vyvinula z parkouru, avšak efektivita pohybu pri nej ustupuje efektnosti, napríklad využívaním akrobatických prvkov, akými sú aj saltá. Práve preto sa stáva pre mladých ľudí zaujímavým a mnohí sa mu rozhodnú venovať. Podobne to bolo aj v Banskej Bystrici, keď sa pred vyše dvoma rokmi začali oficiálne tréningy parkouru a freerunu. V tej dobe sa ich prvýkrát zúčastnila aj väčšina súčasných členov SFF. Mnohí z nich sa dovtedy iba flákali, nevenovali sa žiadnym športom, boli slabí a všetko sa učili od základov. Ich snaha a túžba zlepšovať sa, im však každým dňom pomáhala prekonávať svoje hranice a vždy si našli čas, aby mohli spoločne trénovať.

Teraz, po dvoch rokoch tréningu, sú z nich výborní freerunneri, ktorí zostali sami sebou. Nezabudli na to, ako začínali a snažia sa preto posúvať svoje skúsenosti ďalej, na ich tréningoch, ktoré majú každú nedeľu od 10:00 pri Pamätníku SNP a každú sobotu a nedeľu poobede na ZŠ Magurská. Chalani majú za sebou množstvo hodín tvrdej driny, vystúpení a ak takto budú pokračovať ďalej, čaká ich veľká budúcnosť. Pred pár mesiacmi to boli práve oni, ktorí sa výrazne podpísali pod úspech banskobystrického parkourového meetingu, pri ktorom nezištne pomáhali.

Práve od spomínaného meetingu sa začal názov Slovak Freerun Family skloňovať stále častejšie. Chalanom prichádzajú ponuky vystúpení na rôznych nekomerčných a komerčných akciách (festivaloch, tuningových zrazoch, školských akciách…), ktoré nikdy neodmietli. Postupne si získali podporu mnohých značiek a internetových portálov, ktoré ich sponzorsky podporujú. Už v najbližších dňoch absolvujú až štyri vystúpenia, všetky v aule OA. V rámci programu k oslavám 35. výročia GJGT, ktorých by sa mal zúčastniť aj primátor Banskej Bystrice Peter Gogola, bývalý žiak GJGT, absolvujú v utorok 31.1. dve vystúpenia, doobeda a poobede, a v stredu 1.2 ešte jedno doobedné vystúpenie. Vo štvrtok 2.2. ich zase čaká exhibícia pri príležitosti vyhlásenia úspešných žiakov a hodnotení polroku na OA.

Ak by ste sa so Slovak Freerun Family chceli dohodnúť na vystúpení alebo bližšej spolupráci, pokojne sa ozvite na mail jakub.forgacs@gmail.com alebo na telefónne číslo 0902 457 602 a ur­čite sa dočkáte odpovede. Viac informácií o Slovak Freerun Family sa dočítate na ich oficiálnej facebookovej stránke http://www.facebook.com/…reerunFamily.

Slovak Freerun Family – mladí banskobystrickí akrobati
1
Galéria
SFF- Slovak Freerun familly
19
Galéria
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM