Jaroslav Dodok Univerzity

Slovenské univerzity sa spojili, chcú lepšie podmienky na výskum

Osem slovenských univerzít, zameraných na výskum v prírodných a technických vedách, vytvorilo združenie, s ktorým chcú presadzovať zlepšenie výskumných podmienok na univerzitách.

Ilustračný obrázok k článku Slovenské univerzity sa spojili, chcú lepšie podmienky na výskum
Foto: Jaroslav Dodok

Združenie vytvára Univerzita Komenského a Slovenská technická univerzita (STU) v Bratislave, Univerzita P. J. Šafárika, Technická univerzita, Univerzita veterinárneho lekárstva a farmácie v Košiciach, Žilinská univerzita, Slovenská poľnohospodárska univerzita v Nitre a Technická univerzita vo Zvolene. Rektori týchto univerzít, ktoré dosahujú významné výskumné výkony, sa dohodli na intenzívnejšej vzájomnej spolupráci pri zlepšovaní podmienok na výskum uskutočňovaný v priamej väzbe so vzdelávaním.

Ako informovala Andrea Hajdúchová z STU, uplynulý týždeň padol posledný podpis na zmluve o vzniku združenia výskumných a technických univerzít. V nej sa rektori dohodli na intenzívnejšej vzájomnej výmene názorov a informácií, na spoločnom úsilí pri vysvetľovaní zmyslu a dôležitosti univerzitného výskumu pre rozvoj spoločnosti i na koordinácii pri zlepšovaní podmienok na výskum, ktorý sa uskutočňuje v priamej väzbe so vzdelávaním.

„Naším cieľom je jasnejšie artikulovať potreby, ale aj význam vedeckého výskumu na univerzitách pre slovenskú spoločnosť. Vysoké školy spoločne majú najväčšiu výskumnú kapacitu, ale aj medzinárodne akceptované výkony vo vede, produkované na Slovensku, o čom sa málo vie. Chceme podporiť tieto aktivity, aby Slovensko malo z nich väčší osoh,“ uviedol rektor STU Robert Redhammer.

Priame zapájanie študentov do vedeckého výskumu je podľa univerzít kriticky dôležité pre prípravu novej generácie odborníkov pre reálnu ekonomiku. Dôvodia, že odborníci vychovávaní vo výskumnom procese sú kľúčoví pre zavádzanie nových poznatkov do praktického použitia, teda pre inovácie v praxi. Sú kľúčoví pre zamestnanosť o päť či 15 rokov. „To je príbeh Oxfordu, Cambridga, Berkeley či Technickej univerzity v Mníchove. Preto je aj v záujme Slovenska, aby sa vedecký výskum na univerzitách výrazne posilnil,“ podčiarkla Hajdúchová.

Aj keď sa tieto školy spojili na báze prírodných a technických vied, plánujú úzko spolupracovať s ďalšími slovenskými univerzitami a inštitúciami, napríklad s Ekonomickou univerzitou v Bratislave či Slovenskou akadémiou vied.

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM