Jaroslav Dodok Ostatné

Slovenskí študenti opäť úspešní: Vyhrali 3 prvenstvá!

Konečné výsledky šiesteho ročníka súťaže paneurópskej umeleckej a dizajnérskej súťaže Young Creative Chevrolet (YCC) sú na svete. Po víkendovom (14. a 15. júla) zasadaní jury v Kolíne nad Rýnom (Nemecko), zverejnili mená víťazov v kategóriách móda, f

Slovensko získalo prvenstvo až v troch z nich
Prví traja v každej disciplíne v európskom hodnotení získavajú finančnú odmenu, ktorú si prevezmú na gala večeri YCC v USA v Hollywoode 19. októbra. Navyše, študenti na prvom mieste získajú pozvanie na exkluzívnu stáž do zákulisia práce známych umelcov a expertov v príslušnom odvetví.

V kategóorii Móda, kde boli mladí dizajnéri vyzvaní vyjadriť ideálny zážitok z jazdy prostredníctvom módy, prvenstvo získala Tatiana Turňová zo Slovenskej technickej univerzity (STU) v Bratislave.** „Víťazné šaty majú dômyselný strih. Sú na nich viditeľné jemné odkazy na motýlik v hranatosti zipsu a goliera. Sú obojstranné a tým aj naozaj praktické ne cestu autom, pretože jedna strana sa dá použiť cez deň a druhá večer. Tatiana navrhla inovatívnu obrubu, ktorá sa práve objavuje na mólach,“** povedala Samantha Jones, bývalá Global Design Director spoločnosti Primark.

Víťazom v kategórii Fotografia je Bohuslav Konuš STU v Bratislave. Úlohou súťažiacich bolo zachytiť moment, ktorý môže niečo zmeniť. „Biele grafity transformuje bežný sedan značky Chevrolet na auto snov. Mení nepekné prostredie na niečo krásne a optimistické. Fotografia využíva krásnu surovosť, sumarizuje Annette Keller, Photography Director Annabelle, švajčiarskeho módneho a lifestylového časopisu,"

Bohuslav Konuš v kategórii Vizuálne umenie vytvoril víťazný projekt, ktorého zámerom bolo navrhnúť dizajn pre tričko a mikinu s nadšením a kopou optimizmu. Umiestnil sa s ním opäť na prvom mieste.

Víťazkami kategórie Video sa stali Jana Bauerová a Marie Čermáková z Univerzity J.E. Purkyně, Ústí nad Labem v Českej republike.

Ročník YCC 2012 zaznamenal doteraz najväčší počet prác zameraných na tohtoročnú kreatívnu tému. Chevrolet dostal vyše tisíc prác od študentov reprezentujúcich 280 európskych škôl úžitkového umenia, čo znamenalo nový rekord. Noví účastníci, Arménsko a Španielsko, navýšili počet zúčastnených krajín na 24.

student24/tasr ilustračné foto: tasr

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM