Kornel Kubík Rozhovor

Spojil vášeň ku káve a organizovaniu: Rozhovor so študentom, čo stojí za Coffeefestom a TEDxNitra

Študuje na univerzite, má 21 rokov a nadšenie pre kávu a zaujímavé projekty. Vášne Michala Molčana vyústili do toho, že spolu s ďalšími milovníkmi kávy založil podujatie Coffeefest Slovakia. Spoluorganizoval aj konferenciu TEDxNitra a dnes rozbieha nový projekt. Ako inak, o káve.

Ilustračný obrázok k článku Spojil vášeň ku káve a organizovaniu: Rozhovor so študentom, čo stojí za Coffeefestom a TEDxNitra
Zdroj: Dnes24.sk

Michal Molčan je tretiakom na univerzite v Nitre. Druhý ročník však absolvoval v Prahe a tento semester bude pre zmenu naberať vedomosti v Rakúsku. Popri škole a projektoch stihne v októbri vystúpiť na neformálnej konferencii Jump Slovensko. Viac nielen o tom, o čom tam bude rečniť, ale aj o nových projektoch, prezradil v rozhovore Martine Trepákovej.

Na čom momentálne pracuješ?
Projektov je viacej. Okrem občianskeho združenia som pred niekoľkými mesiacmi zakladal aj firmu, ktorá bude mnoho mojich vecí zastrešovať. Primárne sa však všetky projekty budú točiť okolo kávového sveta a kávovej kultúry.

Pripravuješ opäť nejaký nový projekt?
Od nového roka budeme vydávať printový magazín Standart – Standing for the Art of Coffee. Bude určený pre zahraničný trh. Bude totiž v angličtine, ale prvé číslo vydáme aj v kombinácii čeština – slovenčina. Od magazínu sa budú odvíjať aj moje ďalšie aktivity, ale hlavnou z nich bude práve on.

Prečo sa tento rok neorganizovala konferencia TEDxNitra?
Kvôli času. Rád robím veci na 100%. Už na jar 2014 som vedel, že pri všetkom tom sťahovaní, štúdiu a viacerých prácach, TEDx v Nitre tento rok nestihnem. Mám okolo seba veľmi šikovných ľudí, ktorí budú pracovať na TEDxNitraSalon eventoch (menšie a tematicky zamerané podujatia). Rád im s tým pomôžem, no tento rok to, žiaľ, už nemôže byť moja priorita číslo jedna.

Ako hodnotíš z hľadiska organizátora a s odstupom času Coffeefest Slovakia?
Úprimne? Pozitívne. Kľúčové bolo nájsť ľudí a firmy s rovnakým štýlom práce a zmýšľania, ako máme my. Hľadať stále ďalších a podobných. Som rád, že sa nám podarilo pod jednou strechou spojiť ľudí z viacerých krajín. Tento rok sme akciu opäť posunuli na vyššiu a profesionálnejšiu úroveň. Chceme sa porovnávať a učiť sa od tých najlepších. To nás posúva vpred.

Čo všetko si už organizoval okrem TEDxNitra a Coffeefest Slovakia? Kde všade sa ešte angažuješ?
Ako som už spomenul, pokiaľ vec nemám robiť na 100%, tak ju nerobím. Riešil som kedysi viac projektov súčasne, ale nie vždy to je dobré. Nápadov je veľa, no kvalita je lepšia, ako kvantita. Momentálne svoj pracovný čas sústreďujem hlavne na Standart a Coffeefest Slovakia. Tie však spolu relatívne úzko súvisia.

Čo ti organizácia týchto podujatí dala? Čo si sa naučil?
Spoznal som množstvo zaujímavých ľudí, kultúr a názorov. Organizácia podujatí je skutočne širokospektrálna činnosť – marketing, jazyky, komunikácia, manažment, design a podobne.

Čo ťa baví na organizovaní konferencií či podujatí?
Tak trochu si užívam prácu v krízových podmienkach. Takých je pri organizácií podujatí viac než dosť. Baví ma robiť komplexné veci, do ktorých je zahrnutých mnoho ľudí. Človek sa od nich môže veľa naučiť. Jednoducho ma bavia všetky súčasti tejto práce.

Prečo to všetko robíš? Aký je tvoj cieľ?
Nesedieť doma a pracovať na sebe a svojej budúcnosti. To je ale také klišé. Všetky projekty beriem ako súčasť svojho osobného rozvoja a vzdelávania. Plus mi to robí radosť. A keď spravia radosť aj iným, tak je to úplne najlepšie.

O čom budeš hovoriť na konferencii Jump? Čo si si nachystal pre návštevníkov?
Pozvanie si fakt vážim, aj keď o sebe nerozprávam rád. Témou sú však príbehy ľudí. Budem hovoriť o tom, čo a prečo robím. Čo som sa z toho naučil a čo to dalo mne a – možno – aj okoliu. Spomeniem akúsi moju myšlienkovú zmenu a prečo začínam mať pocit, že niektoré veci sú už až príliš “sexy” a príliš “cool”.

Michala Molčana si môžete naživo vypočuť na neformálnej konferencii Jump Slovensko 15. októbra v Bratislave. Bližšie info o podujatí nájdete na www.jumpslovensko.sk.

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM