Milan Jusko Od Vás

Sprejeri postriekali autobusovú stanicu. Pozrite si to...

Viaceri okoloidúci neveriacky pozerali na skupinku mladých chalanov, ktorí počas celého víkendu zo sprejmi v rukách "vyčíňali" okolo autobusovej stanice. Mladí grafiťáci tentokrát predviedli svoje umenie po dohode s primátorom mesta.

S ponukou vyzdobiť oporný múr na prešovskej autobusovej stanici prišla skupinka nezávislých umelcov zoskupená okolo Tomáša Mača za primátorom mesta Prešov.

„Mestský úrad nám vyšiel v ústrety vydaním príslušného povolenia. Primátor Prešova ocenil našu snahu skrášliť prostredie stanice a podporil nás aj sponzorsky,“ uviedol Mačo. V tvorivom tíme sa zišli umelci z Prešova a blízkeho okolia, ktorí už majú skúsenosti z rôznych takýchto podujatí, ako aj s ich organizovaním. Naposledy sa stretli účastníci z celého Slovenska na Graffiti jam-e v Sabinove a v Šarišských Michaľanoch.

Prešovský magistrát sa rozhodol vyjsť v ústrety ponuke umelcov. Hlavným cieľom akcie je okrem spestrenia prostredia stanice takisto aj poukázať na možnosť tvoriť graffiti legálne na vyhradených plochách a bez hrozby trestného stíhania. Mesto chce motivovať mladých umelcov k tvorbe a demotivovať vandalov od poškodzovania cudzieho majetku.

Námetom tohto diela je život stanice a vyobrazenie typických postáv, ktoré sa s predstavou tohto verejného priestoru spájajú. „Po dohode s primátorom Pavlom Hagyarim sme sa rozhodli odbočiť od klasickej formy graffiti zloženého len z ťažko čitateľných slov a budeme používať figurálne motívy, ktoré budú zrozumiteľnejšie pre väčšinu okoloidúcich,“ priblížil Mačo.

Téma stanice a jej typického života logicky vychádza z umiestnenia múru. „Veríme, že sa výsledok bude páčiť všetkým a že budeme môcť v Prešove tvoriť aj na ďalších vyhradených miestach,“ uzavrel Mačo. Na tvorbu sa použilo 30 kilogramov podkladovej farby a približne 50 plechovíc farby v spreji. Na realizácii projektu sa podieľalo šesť mladých umelcov.

presov24/tasr foto: Michal Jusko

sprejeri_PO
35
Galéria
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM