Rastislav Búgel Univerzity

SPU získala 25 miliónov eur: Vybuduje za ne výskumné centrum

Slovenská poľnohospodárska univerzita v Nitre vybuduje nové výskumné centrum AgroBio Tech. Získala naň takmer 25 miliónov eur.

Ilustračný obrázok k článku SPU získala 25 miliónov eur: Vybuduje za ne výskumné centrum

V centre sa bude rozvíjať aplikovaný výskum v oblasti agrobiológie, bioenergetiky, biotechnológií, technológií v poľnohospodárstve a potravinárstve. Univerzita získala na realizáciu projektu nenávratný finančný príspevok vo výške 24,994 milióna eur. Celkové oprávnené výdavky projektu predstavujú 26,309 milióna eur. Financovanie projektu bolo schválené v rámci operačného programu Výskum a vývoj , prioritná os 2 Podpora výskumu a vývoja.

Realizovať ho začnú už počas apríla

Realizácia projektu sa začne ešte v priebehu tohto mesiaca, výstavba by mala byť ukončená v júni 2015. Partnermi SPU sú Univerzita Konštantína Filozofa v Nitre a Ústav genetiky a biotechnológií rastlín SAV v Nitre. Centrum by malo napomôcť ku konkurencieschop­nosti pracovísk, produkcii nových poznatkov a ich difúzii do praxe. Tiež by malo prispieť k zvýšeniu atraktivity slovenského poľnohospodárskeho výskumu a vedeckovýskumnej spolupráce v regióne. „Bude úzko zamerané na prepojenie vzdelávania, vedy a výskumu s praxou a bude mať reálny vplyv na regionálnu zamestnanosť či lepšiu kvalitu života ľudí,“ konštatoval rektor SPU Peter Bielik.

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM