Jaroslav Dodok Univerzity

Štrajk púchovských študentov vojde do dejín slovenského školstva

Povedal to minister školstva Dušan Čaplovič, ktorý v piatok 11.apríla vo vestibule FPT v Púchove pri príležitosti polročného výročia okupačného štrajku odhalil pamätnú tabuľu.

Ilustračný obrázok k článku Štrajk púchovských študentov vojde do dejín slovenského školstva
Foto: Jaroslav Dodok

Štrajk študentov sa zapíše do dejín

Minuloročný okupačný štrajk študentov púchovskej Fakulty priemyselných technológií (FPT) Trenčianskej univerzity Alexandra Dubčeka (TnUAD) vojde do dejín slovenského vysokého školstva. Povedal to minister školstva Dušan Čaplovič, ktorý dnes vo vestibule FPT v Púchove pri príležitosti polročného výročia okupačného štrajku odhalil pamätnú tabuľu.

„Generácie zabúdajú. Keď som bol študent v roku 1968, tiež sme mali okupačný štrajk. Ako generácia sme ho vtedy prehrali. Niekto povie, že toto bol malý lokálny štrajk, ale bol veľmi významný a vojde do dejín vysokého školstva. Dokázal, že mladým ľuďom sa oplatí brániť kvalitu svojho vzdelávania, brániť svojich kvalitných pedagógov a zabezpečiť, aby v mieste kde vyrastajú, bola kvalitná fakulta, ako v tomto prípade,“ zdôraznil Čaplovič.

Študenti preukázali odvahu a odhodlanie

To, že študenti FPT sú s momentálnym stavom spokojní, je podľa primátora Púchova Mariána Michalca predovšetkým ich zásluha. Púchovská FPT je podľa neho úrovňou o päť poschodí vyššie, ako ostatné fakulty TnUAD a takúto fakultu chcelo vedenie univerzity zlikvidovať. „Študenti našli v sebe nielen odvahu a odhodlanie, ale aj schopnosť obetovať sa v zápase, aký Slovensko už 20 rokov nepoznalo. Som presvedčený, že vytvorili dobrý príklad, ktorý bude pre ostatných tým najlepším postrachom,“ povedal Michalec, ktorý tiež vyzdvihol angažovanosť spoločnosti Continental Matador v celej kauze.

„Momentálne sa pripravujeme na komplexnú akreditáciu pod hlavičkou Trenčianskej univerzity. Až po tom, keď budeme poznať výsledky akreditácie našej fakulty i celkovo Trenčianskej univerzity, budeme môcť reagovať,“ povedal dekan FPT Ján Vavro, ktorý nedávno povedal, že pod TnUaD ich fakulta zostane len v prípade, ak škola obháji štatút univerzity.

Sú akreditačné kritéria tvrdé alebo mäkké?

Kým FPT patrí k slovenským TOP fakultám technického zamerania, ostatné fakulty TnUAD boli podľa minuloročného hodnotenia na chvoste medzi fakultami podobného zamerania. Podľa ministra Čaploviča i preto nastavili akreditačné kritériá tak, aby z úspešnej komplexnej akreditácie mohli profitovať nielen celé univerzity, ale najmä ich najlepšie fakulty a pracoviská. I napriek odporu niektorých slovenských rektorov je minister presvedčený, že akreditačné kritériá nie sú tvrdé.

„Z európskeho hľadiska sú kritériá mäkké. Z nášho pohľadu sú tvrdšie, obrazne povedané, ak v roku 1980 stačilo na víťazstvo v skoku do výšky na olympiáde skočiť 230 centimetrov, o desať rokov potreboval víťaz o desať centimetrov viac. Kritériá musia byť náročnejšie, tvrdšie a musia zohľadňovať aj potreby spoločnosti,“ uzavrel minister.

Študenti FPT v Púchove vstúpili do okupačného štrajku v októbri minulého roku po tom, ako vtedajší rektor TnUAD Ivan Kneppo okamžite zrušil pracovný pomer dekanovi FPT Jánovi Vavrovi a podľa študentov chcel zlikvidovať púchovskú fakultu. Výsledkom dvojmesačného štrajku bolo odvolanie rektora Kneppa, zvolenie nového rektora Jozefa Habánika a prísľub zachovania fakulty v Púchove.

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM