Kornel Kubík Univerzity

Študenti tvoria aplikáciu: Vo vlaku si cez ňu objednáte jedlo a na toto všetko vás upozorní

Študenti Fakulty informatiky a informačných technológií Slovenskej technickej univerzity pracujú na aplikácii, ktorá ľuďom vo verejnej doprave umožní objednávať si jedlo či nápoje.

Ilustračný obrázok k článku Študenti tvoria aplikáciu: Vo vlaku si cez ňu objednáte jedlo a na toto všetko vás upozorní
Zdroj: Webnoviny.sk

Informačný systém pre diaľkové spoje by mal tiež cestujúcich upozorniť na zaujímavosti, okolo ktorých prechádzajú, na kultúrne podujatia, ktoré sa chystajú či na najbližšie zastávky a spoje, na ktoré možno prestúpiť.

„Systém môže informovať o hocičom, ak si služby u verejného dopravcu zaplatí trebárs nákupné centrum, môžu sa cestujúci, ktoré prechádzajú autobusom okolo tohto centra, dozvedieť o aktuálnych zľavách v predajniach,“ vysvetľuje doktorand Peter Pištek, ktorý vedie tím študentov.

Systém nachádza uplatnenie v praxi

Študenti tiež vytvorili systém do vlakov, ktorý nachádza uplatnenie v praxi. V „otvorených“ vagónoch vlaku môžu byť rozmiestnené monitory pre cestujúcich a jeden softvér spoločný pre celý vlak určuje ponuku pre konkrétny vagón. „Cestujúci v prvej triede napríklad majú na výber filmy bez reklám, cestujúci v druhej triede musia strpieť aj reklamu,“ hovorí študent Andrej Kincel. Študenti vyvíjajú aplikácie aj v spolupráci so súkromnou firmou v IT laboratóriu.

Tímové projekty

Na Fakulte informatiky a informačných technológií pracujú študenti na tímových projektoch, simulujú vývojársky tím. Príkladom ich spolupráce je napríklad projekt OwNet. Ide o riešenie, ktoré umožňuje školám so slabým internetovým pripojením využívať možnosti internetu. Pre výučbu stačí, aby bol pripojený jeden počítač, ten uloží všetky stránky, ktoré učiteľ prezeral a rozošle ich do automaticky do ďalších počítačov v triede.

Prečítajte si aj: Koniec plastových fliaš? Študenti navrhli lacný obal na vodu, ktorý sa dá jesť!

Foto: ilustračné

Zdroj: Webnoviny.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM