Jaroslav Dodok Univerzity

Študenti UKF majú k dispozícii novú knižnicu

(TASR) – Od dnešného dňa môžu študenti i pedagógovia Univerzity Konštantína Filozofa v Nitre (UKF) využívať novú univerzitnú knižnicu. Jej výstavba trvala vyše päť rokov a realizácia projektu zasahuje do funkčného obdobia troch vlád.

Univerzitná knižnica sa nachádza v univerzitnom areáli Zobor v priestoroch bývalej fabriky na spracovanie tabaku. Dvaapolhektárový areál získala univerzita v roku 1999 za 50 miliónov Sk, čo v tom čase predstavovalo 1,66 milióna eur, čiastočne aj z prostriedkov finančnej rezervy vlády. Zámer výstavby univerzitnej knižnice schválila vláda v roku 2006.

Nová knižnica mala nahradiť pôvodnú, ktorá sídlila v nevyhovujúcom objekte bývalej materskej školy na Chrenovej. Samotná výstavba sa začala v lete 2007. Prvá etapa bola ukončená v decembri 2008. V zrekon­štruovaných priestoroch bývalej kotolne, skladu a fermentačných komôr vznikla nielen knižnica, ale aj univerzitné pastoračné centrum. Ministerstvo školstva vyčlenilo zo svojho rozpočtu na výstavbu i zariadenie knižnice spolu s pastoračným centrom sumu 65 miliónov Sk, čo v tom čase predstavovalo v prepočte 2,16 milióna eur.

V septembri 2009 sa začala výstavba druhej etapy, v rámci ktorej vyrástlo ťažisko celej univerzitnej knižnice, novostavba kruhového tvaru s priemerom 25 metrov. Stavebné dielo získalo ocenenie Stavba roka 2011. Na prvom podlaží sa nachádza hlavný vstup s recepciou a so študovňou, na druhom knižnica so stolmi pre štúdium a prístupom do knižničnej počítačovej siete. Na treťom podlaží je umiestnená administratíva a oddelenie historického fondu. V suteréne objektu sú šatne, sklady, technické priestory a depozit.
Samotná stavba bola ukončená koncom roka 2010, stavebné práce dosiahli 3,1 milióna eur a hradené boli zo štátneho rozpočtu.

Uvedenie knižnice do prevádzky komplikoval nedostatok finančných prostriedkov na vnútorné vybavenie a neskôr problémy s verejným obstarávaním.

uni kniznica
7
Galéria
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM