Kornel Kubík Univerzity

Súkromné výšky na Slovensku? Dve nové dostali stopku, jedna zrejme zanikne

Vláda dnes rozhodla, že na Slovensku nepribudnú dve nové súkromné vysoké školy. Zároveň nemecká súkromná výška v Bratislave pravdepodobne do konca roka zanikne.

Ilustračný obrázok k článku Súkromné výšky na Slovensku? Dve nové dostali stopku, jedna zrejme zanikne
Zdroj: TASR

Vláda SR dnes na svojom rokovaní stopla vznik Technologického inštitút A. Ruprechta v Šamoríne a Vysokú školu ekonómie a podnikania.

Ministerstvo školstva už v januári avizovalo, že dve súkromné školy nemajú podporu ani u samotného šéfa rezortu školstva Juraja Draxlera. „Trh vysokoškolského vzdelania na Slovensku je už presýtený a tie odbory, ktoré sa mali učiť na tejto škole, sú dostatočne pokryté z existujúcich vysokoškolských kapacít,“ uviedol Draxler na margo Technologického inštitútu A. Ruprechta.

Súkromná škola chcela vyškoliť 60 študentov ročne v odboroch chemické technológie či strojárstvo, v ktorých spolu študuje na dvoch slovenských univerzitách už 670 študentov. Inštitút pritom získal odobrenie od Akreditačnej komisie na udeľovanie titulu bakalár v týchto odboroch.

Rezort školstva nepodporil ani Vysokú školu ekonómie a podnikania. V jej prípade bolo problémom to, že škola nesplnila kritériá a nedostala súhlas od Akreditačnej komisie. V súčasnosti pôsobí na území Slovenskej republiky 13 súkromných vysokých škôl.

Vysoká škola v Bratislave má zaniknúť

Na Slovensku pravdepodobne do konca roka zanikne Vysoká škola Goethe Uni Bratislava. Po dnešnom rokovaní vlády to pripustil minister školstva Juraj Draxler.

„Už bol medializovaný jeden konkrétny prípad vysokej školy, ktorá ani nespĺňa kritériá alebo nespĺňa podmienky, za ktorých dostala akreditáciu,“ uviedol na margo Goethe Uni šéf rezortu školstva. Podľa jeho slov sa škole nepodarilo získať ani relevantný objem študentov.

Vysokej škole Goethe Uni povolili vznik v roku 2012. Na škole sú tri fakulty: Fakulta medzinárodného podnikania, Fakulta cestovného ruchu a Fakulta mediálnych a kultúrnych štúdií.

Foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM