Kornel Kubík Rôzne

Učitelia napísali list ministrovi: Nesúhlasia s povinnou maturitou z matematiky

Učitelia sú za to, aby na základných školách bol povinný len jeden cudzí jazyk. Taktiež žiadajú, aby sa prehodnotilo zvyšovania dôrazu na matematiku. Slovenská komora učiteľov (SKU) to napísala v liste ministrovi školstva Dušanovi Čaplovičovi, kde zhrnula návrhy a pripomienky k situácii v školstve.

Ilustračný obrázok k článku Učitelia napísali list ministrovi: Nesúhlasia s povinnou maturitou z matematiky
Zdroj: Webnoviny.sk

„Podporujeme zavedenie jedného povinného cudzieho jazyka pre základné školy,“ napísala SKU. Zrušenie druhého povinného cudzieho jazyka na základných školách zakotvil Štátny pedagogický ústav (ŠPÚ) do návrhu nových štátnych vzdelávacích programov. Podľa ministra školstva Dušana Čaploviča nemajú všetky deti nadanie na dva cudzie jazyky.

Okrem toho by podľa návrhu už nemala byť povinná angličtina od tretieho ročníka, ktorú zaviedol exminister školstva Eugen Jurzyca. Rodičia by mali dostať na výber z niekoľkých cudzích jazykov. O návrhu prebiehala do konca vlaňajšieho októbra diskusia, v týchto dňoch by ju mal ŠPÚ vyhodnotiť.

Nie povinnej maturite z matematiky

Učitelia tiež žiadajú, aby sa prehodnotilo zvyšovania dôrazu na matematiku. „Nie každý má na ňu talent a nie každý bude využívať zložitejšie matematické operácie v ďalšom štúdiu, prípadne v praxi,“ dôvodí komora učiteľov.

Dôraz na matematiku by sa mal podľa pedagógov podporovať zvyšovaním počtu matematických tried, nie zavedením povinnej maturity z tohto predmetu, ktorú plánuje zaviesť Čaplovič. Znalosti o podnikaní a finančná gramotnosť by sa mali podľa učiteľov rozvíjať na stredných školách a nemali by sa tým zaťažovať žiaci zo základných škôl.

Slovenská komora učiteľov sa rozhodla napísať svoje návrhy ministrovi, keďže názory učiteľov regionálneho školstva zostávajú podľa nej neraz nevypočuté.

Foto: Ilustračné

Chcete sa aj vy stať tvorcom spravodajstva Student24? Máte záujem pripravovať rozhovory, zúčastňovať sa inšpiratívnych podujatí a nahliadnuť do zákulisia školstva? Napíšte nám na: student@global24.sk, pošlite nám vašu tvorbu.

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM