Životný štýl

Umelkyňa rozdáva radosť z malých vecí na špičkách ceruziek

Tvorba miniatúrnych diel vietnamskej umelkyne Diem Chau si vyžaduje veľa trpezlivosti, na oplátku však rozpráva príbehy také dlhé, aké si ľudská fantázia dokáže vytvoriť.

Pastelky, ceruzky a farbičky mnohým ľuďom pripomínajú bezstarostné detstvo. Farebné, lacné a rýchlo sa lámuce. Vietnamská umelkyňa Diem Chau, ktorá od roku 1986 pôsobí na americkej pôde, im však dokáže dodať punc jedinečnosti. Z obyčajnej hmoty tvaruje drobné, do detailov prepracované sošky, ktoré lákajú pozornosť malých i veľkých. Dôvodom je aj snaha o rozpovedanie príbehu, ktorý sa skrýva za každou soškou.** „Moja tvorba je ako momentka príbehu. Za každým výtvorom sa ukrýva konkrétny príbeh, ale rada ho nechávam otvorený, aby si ho publikum mohlo interpretovať po svojom. Zároveň dúfam, že táto intímnosť diel pomôže ľuďom nazrieť do momentov ich vlastných životov,“** uviedla umelkyňa.

[img]http://st2­4.radnoty.com/pas­telky/umenie-na-spickach-pasteliek.jpg[/img]

Diem si za hlavnú hmotu na tvarovanie vybrala pastelky a ceruzky hlavne preto, aby sa ľudia s jej tvorbou dokázali ľahšie identifikovať.// „Rada používam bežné predmety – veci, ktoré každý ľahko rozpozná – rovnako ako ľudové umenie či pop. Skúšam však aj nové materiály a techniky a raz za čas niečo z toho vystúpi do popredia a ja viem, že som urobila niečo dobré,“// tvrdí rodáčka z Hočominovho Mesta, ktorá sa väčšinu techník naučila jednoduchým hraním a experimentovaním.

[img]http://st2­4.radnoty.com/pas­telky/umenie-na-spickach-pasteliek1.jpg[/im­g]

Univerzitné vzdelanie v oblasti umenia jej síce nechýba, no na školské praktiky má svoj vlastný názor://** „Získať formálne vzdelanie je dôležité, ale nie je to všetko. Škola vám môže poskytnúť lepšiu perspektívu, no zároveň vás uzamyká do inštitucionali­zovanej formy myslenia. Zrazu máte tendenciu byť najlepším- získať dobré známky a hodnotenia. Môže sa to skončiť tak, že robíte veci kvôli hodnoteniu a nie kvôli tomu, že ich máte radi. Treba ísť do školy, ale zároveň nezabudnúť, kým ste.“**//

Nápady na tvorbu čerpá umelkyňa z okolitého života, bohatým zdrojom jej tvorby sú však aj mýty a legendy. Jej drobné sošky putujú po výstavách na celom svete a pred dvomi rokmi sa objavili aj na futbalovom šampionáte v podobe futbalových hráčov vyrezaných z pasteliek. Na komerčný projekt, v ktorom vytvorila 70 postavičiek športovcov, mala len niečo vyše dvoch týždňov, no výsledok aj po prebdených nociach stál za pohľad.

[img]http://st2­4.radnoty.com/pas­telky/umenie-na-spickach-pasteliek2.jpg[/im­g]

Nedávno k jej miniatúrnym dielam pribudol aj slon vyrezaný zo špičky ceruzky. „Vyrobila som ho po tom, ako som uvidela fotografie Jimma J. Liautauda, na ktorých zabíja ohrozené zvieratá na safari v Afrike. Bola som rozzúrená a znechutená. Rodina mojej matky žila vo vidieckej časti Vietnamu. Môj starý otec bol lovec a rodičia často zabíjali sliepky, ryby či prasce. Som mäsožravec, takže nechcem kráčať na hrane, ale som proti týraniu zvierat a nezmyselným činom akým je tento – čisté ego, ktorému chýba súcit a rozum,“ uviedla Diem o udalosti, ktorá ju inšpirovala k vyrezaniu najnovšieho diela.

Popri tvorbe, fotografovaní a záhradníčení si Diem vždy nájde čas aj na písanie príbehov, ktoré spolu s fotografiami nových sošiek pravidelne zdieľa aj na svojom blogu.

autor: webnoviny.sk foto: Diem Chau

Umelkyna rozdava radost z malych veci na spickach ceruziek
6
Galéria
Zdroj: Webnoviny.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM