Kornel Kubík Univerzity

Univerzita Komenského oslávila 95. výročie vzniku: Blahoželal aj prezident Andrej Kiska

Univerzita Komenského (UK) v Bratislave sa dožíva 95. výročia svojho vzniku. Založená bola 27. júna 1919. Výročie si dnes pripomenula na slávnostnom zhromaždení v aule UK, na ktorom sa zúčastnil prezident SR Andrej Kiska, predstavitelia slovenskej i zahraničnej akademickej obce a ďalší hostia.

Ilustračný obrázok k článku Univerzita Komenského oslávila 95. výročie vzniku: Blahoželal aj prezident Andrej Kiska
Zdroj: Dnes24.sk

Ako v príhovore pripomenul rektor UK Karol Mičieta, vznik univerzity mal mimoriadny význam pre rozvoj kultúry, vedy a vzdelanosti na Slovensku. Po prvý raz v dejinách malo Slovensko svoju vysokú školu, ktorá poskytovala možnosť získať najvyššie vzdelanie v rodnom jazyku. Jej absolventi tvorili prvú vysokoškolsky vzdelanú generáciu, ktorá študovala na slovenskej univerzite a významne prispela k rozvoju duchovnej kultúry Slovákov. Univerzita Komenského stojí na čele úsilia slovenských vysokých škôl zapojiť sa do siete vysokoškolských inštitúcií rozvinutých európskych krajín, najmä svojou účasťou v medzinárodných inštitúciách, ktoré tento proces koordinujú. Prebieha dynamický rozvoj spolupráce s desiatkami zahraničných univerzít. Univerzita Komenského má predpoklady, aby sa rozvíjala ako moderné najvyššie vzdelávacie a vedecké centrum, umožňovala komplexnú prípravu študentov a rozvíjala najmodernejšie a spoločensky najužitočnejšie smery vedy i výučby.

Prezident SR Andrej Kiska vo svojom vystúpení uviedol, že ide o jeho prvé verejné prezidentské vystúpenie a to práve na pôde najstaršej a najväčšej slovenskej univerzity. Ocenil doterajšie vedecké, vzdelávacie i výchovné pôsobenie UK, osobitne po revolúcii v roku 1989. „Úprimne blahoželám pedagógom, vedcom, všetkým pracovníkom, ktorí sa usilujú, aby ich alma mater prekvitala, aby patrila medzi lídrov vysokoškolského vzdelávania u nás. Je obdivuhodné, čo sa UK podarilo dosiahnuť.“ Počas slávnostného zhromaždenia udelili pamätné medaily k 95. výročiu vzniku UK. Medzi ocenenými bol aj prezident SR Andrej Kiska.

Foto: Univerzita Komenského

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM