Jaroslav Dodok Šport

V lete vo vode, v zime na ľade

Na východnom Slovensku sa mladí študenti opäť vynašli. Aj napriek nedostatku zimných štadiónov sa v týchto dňoch korčuľujú na zamrznutých rybníkoch a jazerách, ktoré sú v letných mesiacoch hlavnými rekreačnými oblasťami. Prípadné riziká si nepripúšťa

Bezplatné klziská lákajú

Mrazy za posledné dni premenili aj na Zemplíne jazerá a rybníky na lákavé ľadové plochy. Baňa, Vinianske jazero, Zemplínska šírava či priehrada vo Vyšnej Rybnici sa stali lákadlom najmä pre mladých študentov a žiakov, ktorí si užívali predĺžený víkend. Na ľade nechýbali amatérski hokejisti a rodiny s deťmi. „Je tu nádherne, ľad je pevný a je to pre nás cenovo výhodné, keďže vstup je tu celkom zadarmo.“ hovorí Roman (45), ktorý prišiel s manželkou a dvoma deťmi využiť bezplatné korčuľovanie.

Nie je ľad ako ľad

Odborníci však varujú pred možnými rizikami. Ľad má na celej ploche rôznu hrúbku, a tak hrozí často preborenie. Podľa miestnych hasičov môže byť toto nevinné korčuľovanie mnohokrát veľmi nebezpečné. Mladá generácia si toto adrenalínové korčuľovanie doslova užívala a varovania zo strany skúsenejších ich neodrádzali. „Žijem vo Vyšnej Rybnici už od svojho narodenia a nepamätám si zimu, kedy by sme s partiou nevyužili aj našu priehradu. Zimný štadión je pre nás ďaleko a toto je skvelá náhrada. Preborenia ľadu sa nebojíme, pretože v posledných dňoch poriadne mrzlo.“ vysvetľuje Dávid (18).

Bezpečnosť na ľade je nutnosťou

Aj keď michalovskí hasiči už pár rokov nemuseli zachraňovať prípady podobných nešťastí na zamrznutých prírodných plochách, snažia sa aspoň o dostatok informácií pre miestnych obyvateľov. Vyzývajú najmä deti a mládež, aby dbali na bezpečnosť a na ľadovej ploche sa pohybovali v skupinách, nie jednotlivo. Ak sa však ľad pod človekom preborí, k obeti sa nikdy nesmie kráčať, pretože zo „záchrancu“ sa môže ľahko stať ďalšia obeť. Posuny po štyroch či plazenie sú bezpečnejšie, pretože sa hmotnosť človeka rozloží na väčšiu plochu. Privolanie záchrannej služby je prvoradé a nevyhnutné.

Ak sa teda rozhodnete vyšantiť na vašich miestnych jazierkach a rybníkoch nie len v lete, ale aj v zimných mesiacoch s korčuľami na nohách, dbajte na bezpečnosť vás i ostaných.

Laura Kellöová

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM