Jaroslav Dodok Univerzity

Vedecký park v Košiciach bude možno už budúci rok

Technická univerzita (TU) v Košiciach sa bude môcť zrejme už čoskoro chváliť multifunkčným vedecko-technologickým parkom s názvom Technicom za 40 miliónov eur. Rektor TU Anton Čižmár si od neho sľubuje veľa.

**„Je to veľká šanca nielen pre univerzitu, ale aj pre región, študentov, aj zamestnancov,“ **povedal dnes rektor. Významný projekt by podľa neho mohol začať fungovať v priebehu budúceho roka, maximálne roka a pol. Univerzitný park má slúžiť pre oblasť znalostných technológií so zameraním na aplikovaný výskum.

[blockquote]Má zabezpečiť užšie prepojenie s praxou, vznik podnikateľských inkubátorov pre malé a stredné Hi-Tech firmy, resp. Spin-off firmy. TU sa zároveň chváli, že bude mať ako jedna z prvých vysokých škôl takýto park vo svojom areáli.[/bloc­kquote]

Podľa Čižmára bude Technicom zároveň veľkou šancou pre región.//** „Do Košíc stále nemáme betónové diaľnice, ale komunikačné diaľnice existujú. Sme prepojení so svetom a práve tá oblasť informačných technológií betónové diaľnice nepotrebuje,“** //vysvetlil rektor. Mladí ľudia podľa neho v Technicome získajú viac pracovných príležitostí, aby lepšie zužitkovali vedecké výsledky.

[blockquote]Hrubá stavba Technicomu je už postavená, situovaná je v areáli TU, vedľa univerzitnej knižnice. Suma na výstavbu pôjde zo štrukturálnych fondov, TU musí spolufinancovať päť percent. Ministerstvo školstva už schválilo projektový zámer univerzitného parku. TU podľa rektora momentálne pripravuje detailný projekt. Výstavba multifunkčnej budovy TECHNICOM-u bola zahájená ešte v apríli 2010. [/blockquote] Multifunkčná budova je navrhnutá ako objekt, poskytujúci maximálne možný rozsah služieb využiteľných v rámci celého areálu Technicom, vrátane poskytovania prenájmu kancelárskych a poloprevádzkových a laboratórnych priestorov pre najmä začínajúce malé a stredné spoločnosti orientované na vývoj inovačných technológií. V pláne má tiež poskytovať prenájom nebytových priestorov a vybavených pozemkov spoločnostiam, ktoré hodlajú vybudovať nové výskumné a vývojové centrá s využitím miestnej kvalifikovanej pracovnej sily.

student24/tasr foto: tasr

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM