Jaroslav Dodok Zábava

Deň bez nohavíc: Cestujúci sa začali vyzliekať, pozrite si to

Akcia Global No Pants Subway Ride sa tradične koná vždy v januári počínajúc metrom v San Franciscu cez podzemné dráhy v Paríži a Londýne po Sydney.

Ilustračný obrázok k článku Deň bez nohavíc: Cestujúci sa začali vyzliekať, pozrite si to
Foto: Jaroslav Dodok

V poradí už 12. ročník medzinárodnej akcie pod názvom Metro bez nohavíc sa v nedeľu uskutočnil vo viac ako 50 svetových metropolách.

Akcia Global No Pants Subway Ride sa tradične koná vždy v januári počínajúc metrom v San Franciscu cez podzemné dráhy v Paríži a Londýne po Sydney. Prvýkrát sa uskutočnila v roku 2002 v New Yorku na podnet členov voľného kreatívneho združenia Improv Everywhere, ktoré je povestné organizovaním rôznych pouličných predstavení pre pobavenie verejnosti.

Dievčiny v bikinách a s čiapkou na hlave

Reakcia spolucestujúcich napríklad v newyorskom metre na polonahých, väčšinou mladých ľudí, bola zdržanlivá, aj keď niektorí sa pohľadom na osoby s holými nohami, ale v bundách a čiapkach, dobre bavili. Časť z cestujúcich si polonaháčov nakrúcala do mobilov.

„Normálne. Toto je New York,“ uviedol jeden z cestujúcich pre RIA Novosti. „Na zbláznenie,“ konštatoval iný pri pohľade na dievčiny v bikinách.

Newyorskí policajti sa na akciu pozerali tiež s úsmevom

Akcia sa konala aj v Berlíne – prišlo však na ňu viac novinárov ako tých, ktorí sa chceli previezť metrom bez nohavíc. Napriek tomu ich bolo dosť, aby sa rozdelili do skupiniek a vo vagónoch šokovali cestujúcich, keď si povyzliekali nohavice či sukne a spokojne sa počas jazdy venovali čítaniu novín či písaniu poznámok.

V argentínskej metropole Buenos Aires sa na akcii zúčastnilo niekoľko desiatok ľudí, ktorí po malých skupinkách nastupovali do vagónov metra a bez akéhokoľvek náznaku trémy sa pred udivenými cestujúcimi začali vyzliekať. Hlavnou úlohou vyzliekajúcich sa bolo nedať najavo, že patria k nejakej skupine. Veľkú pozornosť pútal najmä mladý muž v biznis obleku, ktorý si dal dole nohavice, lebo „nie je nič čudné na tom, že sa vyzlečie, keď mu je neznesiteľne horúco“.

Zábava aj v Mexiku

Účastníci flashmobu v Mexiku polonahí defilovali počas prejazdu metra 20 stanicami. Organizátori akcie ich vopred požiadali o zdržanlivosť pri výbere spodnej bielizne, takže mnohí – až na pár výnimiek – dali prednosť minišortkám.

Cieľom akcie v Mexiku bolo okrem zábavy aj dokázať, že bezpečnosť stojí a padá s jednotou. „Keď sme spolu, sme bezpeční až tak, že si môžeme dovoliť cestovať metrom polonahí. Chceme dokázať, že aj nezmámi ľudia sa môžu spojiť a cítiť sa spolu bezpečne,“ uviedol pre RIA Novosti jeden z organizátorov.

V londýnskom metre, ktoré tento rok oslavuje 150 rokov svojej existencie, sa podujatie No Trousers Day konalo už štvrtýkrát. Organizátori londýnskej akcie zatiaľ nemajú údaje o počte účastníkov, ale nechali sa počuť, že „ich bolo priveľa“.

student24/tasr

Vo svetových metropolách sa v metre konal deň bez nohavíc
1
Galéria
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM