Tlačové správy

Vrcholí jelenia ruja, za volantom zvýšte opatrnosť!

Strety s divou zverou sú počas jazdy autom veľmi nebezpečné. Žiaľ, aj veľmi časté. Okrem materiálnych škôd si neraz vyžiadajú aj vyhasnutý ľudský život. Preto v tomto období obzvlášť zvýšte opatrnosť a uberte nohu z plynu.

Ilustračný obrázok k článku Vrcholí jelenia ruja, za volantom zvýšte opatrnosť!
Zdroj: gearcheckers.com

Strety s divou zverou sú počas jazdy autom veľmi nebezpečné. Žiaľ, aj veľmi časté. Okrem materiálnych škôd si neraz vyžiadajú aj vyhasnutý ľudský život. Preto v tomto období obzvlášť zvýšte opatrnosť a uberte nohu z plynu.

Dopravné kolízie s divou zverou sú veľmi nebezpečné, môžu mať fatálne následky. / Zdroj: gearcheckers.com

Jelene sú počas ruje oveľa aktívnejšie

September je časom jelenej ruje, ktorá vrcholí práve v týchto dňoch a bude doznievať až do začiatku októbra. V tomto čase sa u jeleňov výrazne zvýši priestorová aktivita, poháňa ich najmä testosterón v krvi a túžba po odovzdaní génov. Preto sa vydávajú hľadať opačné pohlavie a pri týchto presunoch musia veľmi často prekonávať aj prvky líniovej infraštruktúry, teda cesty a železnice.

Jelene v čase ruje zvyšujú svoju priestorovú aktivitu. Pritom veľmi často prekonávajú aj cesty či železnice. / Zdroj: gearcheckers.com

Kolízie so zverou môžu mať aj fatálne následky

Jeleň je pomerne veľké zviera, môže vážiť až 200kg a tak je najnebezpečnejšia práve kolízia s osobným automobilom. Preto zvýšte opatrnosť najmä v ranných a večerných hodinách na miestach, kde cesta križuje voľnú krajinu – lesy, polia a lúky. Zvieratá však veľmi radi využívajú aj úzke remízky či brehové porasty, ktoré vzájomne prepájajú dva väčšie celky vhodného prostredia pre ich život. Takéto krajinné prvky sa nazývajú migračné koridory, alebo biokoridory.

Biokoridor prepájajúci Malú Fatru, pohorie Žiar a Vtáčnik, východne od mesta Prievidza. Pretína ho frekventovaná cesta E572. / Zdroj: mapy.cz

Ako sa vyhnúť zrážke

Biokoridory sú zvieratami často využívané po celé generácie a existovali už pred výstavbou mnohých ciest. Práve takéto miesta sú často osadené výstražným dopravným značením ,,Pozor zver!” alebo znížením maximálnej povolenej rýchlosti na 70 km/h. Zver prebiehajúcu cez cestu pritom často zbadáte až na poslednú chvíľu: „Aj keď som si myslel, že idem dostatočne pomaly a prípadnú zver uvidím už z diaľky, opak bol pravdou“ spomína vodič Jakub. Jelenicu, ktorá tesne pred ním vyskočila na vozovku stihol obísť v poslednej chvíli.

A že dopravné značenie upozorňujúce na lesnú zver pri cestách skutočne nie je iba na okrasu, dokazuje priložené video z fotopasce:

Zdroj: YouTube.com

Tieto zábery vznikli iba 50 m od frekventovanej hlavnej cesty a zobrazujú iba zlomok zvierat, ktoré v danom mieste žijú a cestu často prekonávajú:

Zdroj: gearcheckers.com

Podobné lokality sú ideálnym miestom pre osadenie fotopasce zmonitorovanie života okolo ciest.

Myslite teda na to, že ušetrených pár minút času pri jazde autom nestojí za zbytočné riskovanie vlastného života.

(PR) – Za obsah a fotografie zodpovedá objednávateľ tejto správy

Zdroj: gearcheckers.com
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM