Jaroslav Dodok Univerzity

Vysoké školy chcú viac peňazí od štátu a správu o stave vedy

Rektori vysokých škôl chcú, aby štát dával investoval do vysokoškolského vzdelávania a vedy viac prostriedkov.

Ilustračný obrázok k článku Vysoké školy chcú viac peňazí od štátu a správu o stave vedy
Foto: Jaroslav Dodok

„Dlhodobé podfinancovanie vedie k postupnej strate konkurencieschop­nosti slovenských vysokých škôl. Financovanie vzdelávania je investícia, ktorá by mala byť prioritne vynakladaná nezávisle od zmien hospodárskych cyklov,“ napísala Slovenská rektorská konferencia (SRK), ktorá minulý týždeň so zástupcami mninisterstva školstva diskutovala o správe o stave školstva z dielne ministra Dušana Čaploviča . Verejná diskusia o tomto dokumente, ktorým sa zaoberala vláda aj parlament, bude prebiehať do konca júna. Zástupcovia vysokých škôl odporučili ministerstvu vypracovať a predložiť aj Správu o stave vedy na Slovensku na verejnú diskusiu.

„Ďalšími oblasťami, ktoré si vyžadujú väčšiu pozornosť exekutívy sú procesy zabezpečenia kvality vzdelávania a kvalita doktorandov,“ tvrdia rektori. V súlade so štandardmi zabezpečenia kvality treba podľa rektorov a dekanov trvalo posilňovať zodpovednosť samotných vysokých škôl za kvalitu vzdelania, ktoré poskytujú a jej kontrolu.

Vláde odporúčajú, aby poskytla vysokým školám vyšší stupeň autonómie pri budovaní vnútornej organizácie a riadiacich štruktúr. „Vysoké školy musia mať zabezpečené stabilné ekonomické a legislatívne podmienky a inštitucionálnu nezávislosť,“ tvrdia. Akreditácia musí motivovať vysoké školy, aby sledovali uplatnenie svojich absolventov a prispôsobovali vysokoškolské vzdelávanie potrebám trhu práce, dodávajú rektori.

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM