Jaroslav Dodok Univerzity

Vysokoškoláci so záujmom o politiku sa môžu prihlásiť na stáž

Vysokoškoláci so záujmom o domácu a zahraničnú politiku sa môžu aj tento rok prihlásiť na stáž do Národnej rady SR a aktívne sa zapojiť do diania v zákonodarnom zbore. Na podanie prihlášok majú čas do 1. mája.

Stáž sa uskutoční už pätnásty raz a bude trvať od 1. októbra tohto roka do 31. mája toho budúceho. Prihlásiť sa majú možnosť študenti vo veku do 26 rokov s neformálnym záujmom o politické dianie na Slovensku a v zahraničí s veľmi dobrými aktívnymi znalosťami anglického alebo francúzskeho jazyka i študijnými výsledkami. V čase podávania prihlášok musia byť aspoň v 2. ročníku štúdia. Vybraní uchádzači budú písomne pozvaní na interview, ktoré by sa malo uskutočniť 4. až 5. júna.

[blockquote] Cieľom stáží je poskytnúť študentom príležitosť spojiť teoretické vedomosti s praktickými skúsenosťami a umožniť im oboznámiť sa so základmi činností na rozličných úsekoch agendy Kancelárie NR SR. Povinnosti a úlohy stážistov závisia od charakteru agendy pracoviska, na ktorom študent pôsobí. [/blockquote]

Študenti spravidla vyhľadávajú, triedia, analyzujú a vyhodnocujú údaje a informácie potrebné pre prácu výborov, funkcionárov a jednotlivých poslancov NR SR, pripravujú podklady pre legislatívne návrhy, prekladajú materiály z cudzích jazykov vyžiadané zahraničnými partnermi, vypomáhajú počas akcií organizovaných Kanceláriou NR SR a podobne.

Program stáží sa zvyčajne uskutočňuje na sekretariátoch parlamentných výborov, v Sekcii zahraničnej a európskej agendy, v Parlamentnom inštitúte, Parlamentnej knižnici, Parlamentnom archíve, na komunikačnom odbore a odbore legislatívy.

Študenti pracujú približne 15 hodín týždenne podľa rozvrhu dohodnutého s vedúcim organizačného útvaru, na ktorý sú zaradení. Úspešní absolventi na záver stáže získajú certifikáty.

Zdroj: TASR Foto: TASR

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM