Kornel Kubík Životný štýl

Vytvoriť študentskú kaviareň na gymnáziu? Týmto dievčatám sa to podarilo

Študenti tretieho ročníka na gymnáziu v Považskej Bystrici majú predmet aplikovaná ekonómia, ktorého súčasťou je vytvorenie študentskej firmy. Na tom by nebolo nič zvláštne, keby vďaka druháčkam firmu nepremenili na fungujúcu študentskú kaviareň pôsobiacu na gymnáziu.

Ilustračný obrázok k článku Vytvoriť študentskú kaviareň na gymnáziu? Týmto dievčatám sa to podarilo
Zdroj: Dnes24.sk

Za týmto veľkým projektom stoja štyri študentky druhého ročníka na gymnáziu v Považskej Bystrici: Andrea Kvaššayová, Lucia Grbálová, Júlia Jakubíková a Darina Ďuranová.

„Kaviareň pre mňa znamená veľa. Mnoho síl, energie, času a ambícií, ktoré som do nej spolu s dievčatami vložila. Priniesla mi skúsenosti, zodpovednosť a v neposlednom rade obrovskú radosť,“ zhodnotila jedna z autoriek študentskej kaviarne Andrea Kvaššayová.

Študenti si v kaviarni nájdu miesto, kde môžu tráviť prestávky, učiť sa alebo sa len tak zabaviť. Kaviareň sa od ostatných odlišuje najmä atmosférou, ktorá v nej vládne. Teplý nápoj vám pripravia študenti, ktorí vám ho prinesú s úsmevom na tvári. Výnimočnosť jej pridáva aj fakt, že ju prevádzkujú výlučne študenti.

Spojili štyri projekty

„Kaviareň bola myšlienkou tretiakov z nášho gymnázia. Viacerí z nich sú naši priatelia, tak som sa ich spýtala, či by neprivítali pomoc. Súhlasili a tak sa kaviareň stala našimi štyrmi projektovými zámermi Komprax-u,“ povedala Andrea.

Na vytvorenie fungujúcej kaviarne sa vypracovali štyri rôzne projekty. Prvým bola rekonštrukcia chodby. „Dali sme dole starú farbu a omietku, vymaľovali sme steny a potom nám prišli pomôcť traja študenti zo Strednej umeleckej školy v Trenčíne – Patrik Baroš, Juraj Sádecký a Terézia Mazánová, vďaka ktorým na stenách žiari streetart,“ opisuje jedna z autoriek.

Otvárací deň aj vernisáž fotiek

Druhým projektom bolo samotné zariadenie kaviarne. Študenti vymaľovali steny, nalepili tapetu a autori projektu sa zaoberali už len jednoduchšími vecami. „Zohnali sme jednu z pohoviek, ktorá sa v kaviarni nachádza, nakúpili sme vankúše, deky, poháre a iné podobné veci. Tretí projekt bol už môj. Mala som na starosti otvárací deň s názvom Coffee Free,“ vraví spoluautorka. Počas otvorenia sa rozdávalo cappucino zadarmo spolu so sladkým muffinom.

Posledným projektom bola vernisáž fotiek študentky Dominiky Rosinovej. Vybrali sa vhodné fotografie, ktoré sa dali vytlačiť, umiestnili sa na stenu a vernisáž sa mohla otvoriť. Každý z projektov trval podľa slov autorky niekoľko dní, no ten prvý pre nedostatok času približne tri týždne.

V kaviarni nájdete iný svet

Prečo by ste mali zavítať do študentskej kaviarne na gymnáziu v Považskej Bystrici? Andrea Kvaššayová pre Student24 uviedla: „V kaviarni nájdete iný svet. Je to svet, kde sa zbavíte starostí a spoznáte nových ľudí. Je to svet, ktorý stojí zato, aby ho ktokoľvek navštívil.“

Fotky kaviarne a tiež z jej príprav nájdete vpravo hore.

Student24/Simona Ivančáková

Prečítajte si aj: Usmievavá tínedžerka (18) rozprávkovo zbohatla vďaka videám na YouTube

Chcete sa aj vy stať tvorcom spravodajstva Student24? Máte záujem pripravovať rozhovory, zúčastňovať sa inšpiratívnych podujatí a nahliadnuť do zákulisia školstva? Napíšte nám na: student@global24.sk, pošlite nám vašu tvorbu…

Vytvoriť študentskú kaviareň v škole? Tieto gymnazistky to dokázali
10
Galéria
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM