Jaroslav Dodok Rôzne

Začali sa voľby, rozhodujeme o budúcnosti

Začali sa predčasné parlamentné voľby. Volebné miestnosti budú pre Slovákov otvorené do 22:00, volí sa iba v sobotu. O osude politikov a budúcnosti Slovenska má dnes možnosť rozhodnúť približne 4,3 milióna voličov.

Voliť sa dá iba s občianskym, alebo voličským preukazom. O hlasy občanov sa uchádza 26 politických subjektov. V parlamentných voľbách platia prednostné hlasy. Znamená to, že na hlasovacom lístku politického subjektu, za ktorý volič hlasuje, môže krúžkovať poradové čísla najviac štyroch kandidátov.

[blockquote],,Voliť som išiel, pretože ide o moju budúcnosť, a preto by som rád vyzval aj ostatných ľudí, aby sa nevyhovárali na to, že všetci politici sú rovnakí. Stranu, ktorú som si vybral, som volil na základe toho, že nesľubuje nemožné na úkor toho, aby zdvihla svoje preferencie a preto, že ponúka reálne riešenia na množstvo problémov, " hovorí Jakub Forgács (23 r) z Banskej Bystrice.[/bloc­kquote]

Výsledky volieb spracuje Štatistický úrad (ŠÚ) SR, predbežné výsledky by mohli byť známe okolo 22:30 – 22:45.

V histórii samostatnej Slovenskej republiky to budú už šieste voľby v poradí. Prvýkrát sa uskutočnili v roku 1994. Pôjde zároveň o ôsme parlamentné voľby od roku 1989. Prípravy na voľby do Národnej rady SR sú podľa Ústrednej volebnej komisie (ÚVK) bezproblémové.

V deň volieb je až do skončenia hlasovania zakázané zverejňovať výsledky volebných prieskumov. Klasické informačné moratórium pre parlamentné voľby neplatí.

[blockquote]Voliť dnes pôjdu aj prvovoliči: ,, Určite chcem voliť, potom by som sa nemohla sťažovať, že som sa nepokúsila o zmenu. Očakávala som, že rozhodovanie bude jednoduchšie. Rozhodnúť sa pre najlepších a zvoliť ich, ale dnes viem, že volím „najmenšie zlo“. Ale aj tak si stojím za názorom, že je potrebné zúčastniť sa a voliť!" vyjadrila sa Laura Kellöová (18 r) zo Sobraniec.[/bloc­kquote]

Pozor si treba dávať na vyradených kandidátov

Na kandidátkach strán bolo zaregistrovaných 2967 kandidátov, z toho 778 žien (26 %). Podľa údajov ÚVK od registrácie ubudlo 85 kandidátov. Spolu 66 kandidátov sa kandidatúry vzdalo, strany stiahli 18 kandidátov a jeden kandidát zomrel.

V deň volieb budú zoznamy kandidátov, ktorí nekandidujú, v každej volebnej miestnosti, aby sa nestalo, že volič dá prednostný hlas kandidátovi, ktorý už nekandiduje.

Ak by totiž volič takéhoto kandidáta zakrúžkoval, na tento preferenčný hlas by sa neprihliadalo, hlasovací lístok by však bol platný. Na hlasovanie je vždy potrebný občiansky preukaz.

Zdroj: webnoviny.sk, ddk Foto: SITA, podolie.sk

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM