Jaroslav Dodok Rozhovor

Zamiloval sa do feťáčky a skončil v polepšovni...

Je to príbeh o chlapcovi, ktorý sa šialene zamiloval do feťáčky a skončil v polepšovni z kade píše tento príbeh.

Minulý týždeň som mi do rúk priplietla kniha Normálny cvok od Petra Holku. Prečítala som ju na jeden hlt. Doslova. Trvalo mi to 5 hodín a keď som ju dočítala, nechcela som tomu veriť. Hneď som si musela objednať ďalšiu.

Normálny cvok vyšiel v roku 1993 a bola to najviac vyhľadávaná a najmenej dostupná kniha.

Pre nedostupnosť a obrovský záujem tejto knihy sa pán Holka rozhodol že trochu opráši jej jazyk aby sa mohla znovu vydať. A tak sa aj stalo.

**Mali ste vždy blízko ku knihám ? **
Áno, vždy. Keď som bol decko, tak ich vo veľkom kupoval a čítal otec, veľa čítala i mama, tak som čítal aj ja. Aj teraz ich mám plný byt, plnú víkendovú chalupu, plnú hlavu, sú okolo mňa úplne všade.

Ako ste sa vlastne dostali z priemyselnej k písaniu ?
K písaniu som sa nedostal zo školy, ale z vnútornej potreby. A na Strednú priemyselnú školu strojnícku do Dubnice nad Váhom som voľakedy išiel len a len preto, lebo som bol bežec a v Dubnici bol vynikajúci dorastenecký ľahkoatletický oddiel. Chcel som behať a pretekať, tak som tam behal a pretekal, za školu i za vtedajší Spartak SMZ Dubnica. Veľmi sa mi to páčilo. Nemusel som, napríklad, v intráku absolvovať povinné popoludňajšie ani večerné štúdium, lebo som mal permanentnú priepustku – usilovne som trénoval. Občas aj nie . A na vysvedčení to bolo zreteľne vidieť…

**Kde nachádzate inšpiráciu ? **
Úplne vo všetkom okolo mňa a vo mne. Píšem a vydávam tým niečo ako správu o svojej životnej skúsenosti. No moja životná skúsenosť sa neskladá iba z toho, čo som nejakým spôsobom zažil alebo prežil, má viacero vrstiev, slojov, niečo som iba počul, niečo videl, niečo odpočul, niečo prečítal, o niečom sníval, túžil atď.

**Má kniha Normálny cvok niečo spoločné s vašim životom ? Myslím, či ste niekedy niekoho milovali tak ako on Doru ? **
Pravdaže som miloval, bezhlavo, bláznivo, beznádejne, zúfalo, ale aj naplnene a šťastne. Láska je už taká, buď sa nás zmocní alebo nie, vynútiť sa nijako nedá. Ako inak by som o tom tak dôveryhodne mohol písať . Ale ubezpečujem vás, že v polepšovni som zatvorený nebol (na návšteve ako novinár áno), ba ani len tie chaty som nevykrádal.

Uplatnili ste niekedy niekde svoje vedomosti z politológie ?
Uplatňujem ich takmer ustavične. Napríklad v tom, že neverím politikom ani slovo. Podobný je môj vzťah k médiám, v ktorých som aktívne pôsobil takmer celý doterajší život, takže veľmi dobre vie, ako sa to varí, pečie a smaží. Našťastie, už takmer dva roky ani neviem, že niečo ako noviny u nás vôbec vychádza.

** Prečo ste sa vybrali cestou spisovateľa a nie politika ?**
Nevybral som sa cestou spisovateľa, akosi som sa na tú cestu primotal, a je mi na nej celkom dobre, hoci si viem predstaviť, že svoj život by som strávil aj osožnejšie a prospešnejšie, nie písaním príbehov. Ale celkom isto som nikdy nechcel a ani nechcem byť politikom.

**Napísali ste už biografiu ? Ak nie chystáte sa ? **
Všeličo zo svojho života som už prezradil a napísal vo svojich knihách, ale že by to bola autobiografia, to sa povedať nedá. Spisovatelia zväčša píšu o sebe, aj keď píšu o úplne iných ľuďoch. Na napísanie svojej autobiografie sa nechystám, bola by to nuda a nikoho by to nezaujímalo. Asi ani mňa nie. Radšej fabulujem.

**Čo by ste urobili keby vyhráte športku ? **
Keby som vyhral niečo ako športku? Tak nad tým som nikdy vážne neuvažoval, na takéto náhody sa nespolieham, hoci občas veru hazardujem. A nielen s peniazmi

Autor: student24/Lucia Holáková

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM