Univerzity

Žilinská univerzita sa musí pripraviť na pokles študentov: Staronová rektorka si vytýčila priority...

Prvoradou úlohou staronovej rektorky Žilinskej univerzity (ŽU) Tatiany Čorejovej je komplexná akreditácia univerzity. Okrem iného treba podľa nej dobudovať vedecký park a taktiež sa musia pripraviť na pokles študentov.

Ilustračný obrázok k článku Žilinská univerzita sa musí pripraviť na pokles študentov: Staronová rektorka si vytýčila priority...
Zdroj: TASR

Komplexnú akreditáciu považuje Čorejová za základ činnosti univerzity. „Je to proces, ktorým končím jedno obdobie. Ale ktorý bude pokračovať aj v nasledujúcom roku. Bez komplexnej akreditácie, bez akreditácie jednotlivých študijných programov, oblastí výskumu univerzita nie je univerzitou,“ skonštatovala staronová rektorka ŽU na tlačovej konferencii v Žiline.

Ďalšou prioritou je podľa jej slov dobudovanie výskumnej infraštruktúry, čo sa týka laboratórií, ale aj vecí súvisiacich s transferom poznania a transferom technológií do praxe. „Do praxe, pokiaľ možno tohto regiónu, Slovenskej republiky a možno celého trianglu v spolupráci s Ostravou, Katovicami a Opole. Je tu veľký celok, kde spolupracujú univerzity už dnes a myslím si, že vybudovaním ďalších zariadení a dobudovaním laboratórnej infraštruktúry budeme môcť ponúknuť spoločné interdisciplinárne riešenia pre veľký región,“ povedala Čorejová.

Dobudovanie vedeckého parku

Zdôraznila, že v tejto súvislosti je jednou z hlavných úloh dobudovanie univerzitného vedeckého parku a výskumného centra ŽU. Obidve pracoviská budú plniť významné úlohy spojené s transferom poznania a technológií z výskumných laboratórií univerzity do hospodárskej a spoločenskej praxe. Univerzitný vedecký park je organizačne rozdelený na 4 divízie so špecifickým zameraním na inteligentné dopravné systémy, inteligentné výrobné systémy, vývoj nových pokrokových materiálov a technológií a na informačné a komunikačné technológie. Hlavnými oblasťami výskumu Výskumného centra ŽU sú dopravná infraštruktúra, progresívne materiály a inteligentné budovy.

Univerzita sa musí pripraviť na pokles študentov

Doplnila, že univerzita sa musí pripraviť na pokles počtu študentov. „Za štyri roky klesol ich počet na ŽU približne o 1500, čo z hľadiska porovnania s inými univerzitami nie je veľký pokles. Technické odbory všeobecne ťahajú menej študentov. Akoby nevideli následné uplatnenie v praxi. Možno nie sú úspešní ľudia v oblasti techniky tak viditeľní. Viac sú prezentované iné profesie. Samozrejme, robíme všetko pre to, aby sme technikov získali,“ uviedla Čorejová.

Univerzita podľa nej požiadala aj zamestnávateľov, aby ukázali uplatnenie technikov v praxi. „Že je tu uplatnenie pre strojára, technika, dopraváka, stavbára. Pracujeme na tom, aby sa neznižoval počet študentov na technických odboroch. Zároveň sa usilujeme otvoriť dvere a ukázať, že sa tu naozaj pracuje v modernom prostredí. Že robia na najnovšej technike a mnohé zariadenia sú tak unikátne, že ich nenájdete inde v Európe,“ uzatvorila rektorka ŽU

foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM