Jaroslav Dodok Zábava

ZOO počas jarných prázdnin

Mláďatá v chovných zariadeniach v košickej ZOO sú jasným dôkazom toho, že zime pomaly odzvoní. Počas jarných prázdnin, ktoré sa východniarom už začali, sa môžu o tom presvedčiť všetci školáci, ktorí zavítajú do areálu jednej z najväčších ZOO v Európe

Okrem samotnej prehliadky im ponúkne každý deň od 27. februára do 2. marca, vždy o 10.30 h, prezentáciu o zvieratách žijúcich v ZOO.
„V tomto roku sme pre nich pripravili tri nosné témy, a to Reintrodukciu koňa Przewalského, Život emu hnedého a Chov makakov dlhochvostých,“ priblížila Eva Malešová z oddelenia vzdelávania a marketingu ZOO Košice. Ako je známe, košická ZOO sa podieľa na návrate koňa Przewalského do voľnej prírody spolu s pražskou ZOO. "

V skupine, ktorá už dnes obýva mongolskú step, bola aj naša kobyla Cassovia. Ďalší pár pripravujú na nový život v aklimatizačnej obore neďaleko Prahy. V súčasnosti chová naša ZOO stádo pozostávajúce z jedného žrebca a štyroch kobýl," zdôraznila Malešová.

Deti sa v tejto súvislosti dozvedia aj to, prečo jednou zo základných funkcií ZOO je záchrana ohrozených druhov zvierat a ich návrat do voľnej prírody. „O emu hnedých by sa dalo povedať, že patrili k prvým zvieratám košickej ZOO. Chováme ich od roku 1986. Z pohľadu chovu patril minulý rok k najúspešnejším, keď sme odchovali päť mláďat. Pár emu sa činí aj v tomto roku. Ošetrovatelia totiž napočítali už 13 vajec,“ doplnila Malešová.

Makaky dlhochvosté sú primáty, ktoré sa nachádzajú v centrálnej zóne a v ZOO Košice patria taktiež ku skalným obyvateľom. Každoročne obohatia svoje chovné zariadenie o mláďatká. Najmladší člen rodiny má len niečo cez dva týždne.

„Ak bude pekne a teplo a deti budú mať pri prehliadke šťastie, možno uvidia aj niekoľkotýždňové mláďa vodárky lečve – antilopy či barančeka z rodu kamerunských, ktorý má len niečo vyše mesiaca. Radostnou správou je tiež, že na rybníku už plávajú labute,“ uzavrela Malešová.

Zdroj: TASR Ilustračné foto: TASR

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM