Jaroslav Dodok Rôzne

Predstavujeme vám (3): Slovenská debatná asociácia

Servírujeme Vám ďalšiu časť seriálu študentských či mládežníckych organizácií, činnosťou v ktorých môžete rozvíjať svoj potenciál, nadobudnúť nové skúsenosti, získať nových kamarátov ale i možnosť cestovať.

V predošlých 2 častiach sme prezentovali organizácie určené vysokoškolákom, no nepozabudli sme ani na vás ostatných, a v tejto časti si prídu na svoje úplne všetci. V tejto organizácii sa totiž môžu angažovať úplne všetci – od študentov základných až vysokých škôl.

Slovenská debatná asociácia (SDA) sa zaoberá podporou kritického myslenia prostredníctvom akademickej debaty. Asi trochu zložitá definícia, no takéto unikátne vzdelávanie, ktoré dokáže skĺbiť hravosť s učením pohltilo na Slovensku už bezmála 800 jej členov, ktorí debatujú v debatných kluboch na **33 stredných, 6 základných a 5 vysokých školách. **

Čo to tá debata vlastne je? [/size][/color]

Dalo by sa povedať, že debata je organizovaná hádka, v ktorej proti sebe stoja 2 tímy – súhlasný a nesúhlasný a „debatujú“ na najrôznejšie tézy – napr. o eutanázii, spoplatnenom štúdiu, povinných voľbách či homosexuálnych partnerstvách. Debatéri si však nevyberajú svoju pozíciu sami podľa svojho presvedčenia, ale je im vopred určená. Sú tak nútení premýšľať o najrôznejších problémoch z viacerých strán, vypočuť si opačný názor, no najmä vymyslieť spôsob ako si svoj postoj čo najlepšie obhájiť.

Nápad sa ráta: Slovenská debatná asociácia [youtube=400,322]h­ttp://youtu.be/yf­fdpStdZ0[/you­tube]

Čo môžeš debatovaním získať? [/size][/color]

Debata rozvinie tvoje komunikačné zručnosti, naučí ťa pracovať v tíme, ale i nebáť sa verejne vystupovať. Naučíš sa kriticky myslieť, aktívne počúvať a konfrontovať názory iných s tými svojimi. Vytvoríš si vlastný názor na najrôznejšie problémy, čím získaš aj všeobecný rozhľad a staneš sa zodpovednejším občanom, ktorých tento štát tak potrebuje. Ak sa osvedčíš počas regionálnych kôl, budeš sa môcť postaviť za rečnícky pult priamo v Národnej rade počas Majstrovstiev Slovenska v debatovaní. Tí najlepší reprezentujú SR aj na Majstrovstvách sveta v debatovaní alebo iných zahraničných podujatiach, čím môžeš získať možnosť cestovať a okrem iného aj zlepšiť angličtinu. V neposlednom rade zažiješ počas debatovania množstvo zábavy!

Čo ešte SDA robí?[/size][/co­lor]

Aby ste sa počas prázdnin nenudili a okrem oddychu sa aj niečo naučili a zabavili sa, tak pre mladých ľudí už druhýkrát zorganizovala zaujímavé semináre (Od problémom k argumentom/k mé­diám) zamerané na nielen nadobudnutie debatných a argumentačných schopností ale i schopnosti identifikovať problémy mladých ľudí okolo seba a snažiť sa o ich efektívne riešenie. Ďalším zaujímavým podujatím je Letná akadémia DISCOVER, ktorej „absolventi“ popisujú chvíle strávené tam ako tie najlepšie… Pokračuj v šľapajách svetoznámych osobností!

Pôvodne v debatných kluboch prednášali svoje rečnícke umenie neskôr významní štátnici a politici, ako napr. **Woodrow Wilson, Theodore Roosevelt či John F. Kennedy (americkí prezidenti), Margaret Thatcher (bývalá britská premiérka), Hillary Rodham Clinton (ministerka zahraničných vecí USA) ale prekvapivo i Brad Pitt. **

Ako sa môžeš zapojiť?[/size][/co­lor]

Možno už na tvojej škole takýto debatný klub funguje, ich zoznam nájdeš na stránke** www.sda.sk** alebo sa jednoducho spýtaj priamo v škole. Ak získaš negatívnu odpoveď, nezúfaj – môžeš zobrať iniciatívu do vlastných rúk! Práve v septembri sa bude konať seminár pre všetkých, ktorí sa majú chuť sa zapojiť do diania v SDA. Stačí napísať mail na liga(zavináč)sda­.sk alebo novyklub(zavi­náč)sda.sk

Možno vyzneli mnohé tieto zručnosti, ktoré môžeš nadobudnúť ako samozrejmé, no čoraz častejšie aj zamestnávatelia či personalisti zdôrazňujú práve takéto chýbajúce „soft-skills“ u študentov či absolventov. Takže do toho!

Seriál študentských a mládežníckych organizácii pripravuje na portáli student24.sk redaktorka Lenka Čurillová. Ďalšiu časť si môžete prečítať už budúci utorok.

[blockquote]Sú­visiace články: [link=http://www­.student24.sk/clan­ky?extend.140722_Pred­stavujeme-vam-(1):-Studentska-rada-vysokych-skol-SR]Predstavujeme vám (1): Študentská rada vysokých škôl SR[/link] [link=http://www­.student24.sk/clan­ky?extend.141089_Pred­stavujeme-vam-(2):-AIESEC---svetova-organizacia]Pred­stavujeme vám (2): AISEC – svetová organizácia[/link] [link=http://www­.student24.sk/clan­ky?extend.141477_Hla­dat-dzob-nie-je-len-tak:-Rady-od-profikov-ako-na-to]Hľadať džob nie je len tak: Rady od profíkov ako na to[/link][/bloc­kquote]

student24/Lenka Čurillová foto: SDA

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM