Jaroslav Dodok Rôzne

Rada študentov je aj po znovu akceptovaní ISIC kariet so situáciou nespokojná

Po dvanástich mesiacoch môžu od pondelka študenti s ISIC kartami opäť cestovať mestskou a prímestskou hromadnou dopravou bez problémov. Miestny dopravca SAD Zvolen totižto v sobotu 21. septembra oficiálne informoval, že študentské preukazy budú znovu akceptované ako elektronická peňaženka.

Ilustračný obrázok k článku Rada študentov je aj po znovu akceptovaní ISIC kariet so situáciou nespokojná
Zdroj: Webnoviny.sk

,,V konečnom dôsledku sme radi, že technický problém sa podarilo vyriešiť. Tisíce študentov si tak konečne vydýchli. To však neznamená, že za celou kauzou môžeme dať bodku. Situáciu budeme považovať za priaznivú až vtedy, keď sa zodpovedajú všetky otázky a zrealizujú záväzky zo strany kompetentných," hovorí Jaroslav Dodok, predseda Rady študentov mesta Banská Bystrica.

Zmätky s ISIC kartami v autobusovej a trolejbusovej doprave vznikli ešte v októbri roku 2012. Mladých ľudí vtedy nahnevalo, že ich o probléme nikto vopred neinformoval a boli postavení pred hotovú vec. Ako prvá na problém upozornila Rada študentov, ktorá naliehala na dodávateľa softvéru, aby odstránil technické nedostatky v čítačkách, kvôli ktorým celý problém vznikol.

,,Akonáhle sme sa o vec začali zaujímať, dodávateľská firma EMTEST, a.s. Žilina voči nám zaujala negatívny postoj. Vo firme nedvíhali telefóny, vyhýbali sa komunikácii a akýmkoľvek vyjadreniam. Od problému sa dištancovali a nestále odvolávali na SAD Zvolen. Tá síce technický problém nezapríčinila, zlyhala však v komunikácii. Niekoľko krát hovorila o možných termínoch odstránenia závad a teda znovu akcpetovaní ISIC kariet ako elektonické platidlo, tieto sľuby však nedodržala," pribilžuje Jaroslav Dodok.

Podľa jeho slov je maximálne absurdné, aby sa takýto technický problém riešil po dobu 12-tich mesiacov. Aj samotné reakcie miestnych študentov hovoria o tom, že sú z celej situácie sklamaní a že stratili dôveru v miestneho dopravcu. Rada študentov si myslí, že samotnou príčinou nebol iba chybný softvér, ale aj finančné problémy dodávateľa a jeho zmluvné záväzky so SAD Zvolen. Podľa verejne dostupných informácií je firma EMTEST, a.s. Žilina dlžníkom na poistnom, a to až vo výške 184 692,67 eur.

,,Upozorniť musím aj na záväzky firmy EMTEST voči cestujúcim, na ktorých trváme, aby boli zrealizované. Tá sa písomne aj slovne zaviazala, že všetkým dotknutým študentom bude refundovať náklady, ktoré museli zaplatiť za novú dopravnú kartu," zdôraznil Dodok.

Rada študentov mesta Banská Bystrica je poradný a koordinačný orgán primátora, ktorý ma za úlohu zastupovať študujúcu mládež v meste. Od októbra 2012 jej členovia absolvovali spolu s vedením mesta a zástupcami CKM SYTS, ktoré je držiteľom licencie ISIC viac ako 10 pracovných stretnutí. Aj vďaka vzájomnej spolupráci spoločne dospeli k vyriešeniu problému.

Redakciu Student24 informovala Rada študentov mesta Banská Bystrica

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM