Peter Klimant Univerzity

5 škôl, ktorým hrozí strata titulu univerzita: Je medzi nimi aj tá vaša?

Minister školstva Juraj Draxler vo štvrtok prezentoval výsledky komplexnej akreditácie vysokých škôl. Piatim hrozí, že prídu o titul univerzita. Je medzi nimi aj tá vaša?

Ilustračný obrázok k článku 5 škôl, ktorým hrozí strata titulu univerzita: Je medzi nimi aj tá vaša?
Zdroj: TASR

Katolíckej univerzite v Ružomberku, Trenčianskej univerzite Alexandra Dubčeka v Trenčíne, Univerzite Konštantína Filozofa v Nitre, Univerzite Mateja Bela v Banskej Bystrici a Univerzite veterinárskeho lekárstva a farmácie v Košiciach hrozí, že prídu o titul univerzity. Vyplynulo to z výsledkom komplexnej akreditácie vysokých škôl, ktorej výsledky prezentoval minister školstva Juraj Draxler spolu s predsedom Akreditačnej komisie Ľuborom Fišerom.

„Pri týchto vysokých školách univerzitného typu v prípade, že do jedného roka od doručenia výsledkov komplexnej akreditácie nedôjde k náprave, hrozí to, že minister školstva musí dať návrh na odňatie titulu univerzita,“ uviedol Draxler. Kritériá len tesne splnila Ekonomická univerzita v Bratislave. Minister spomenul aj Vysokú školu manažmentu v Trenčíne. Tá nie je univerzitou, ale z hodnotenia vyplynulo, že ak by sa ňou chcela stať, kritériá by nesplnila. O titul univerzity však škola nežiada.

Kto obstál najlepšie?

Najlepšie v hodnotení obstáli Univerzita Komenského v Bratislave, Slovenská technická univerzita v Bratislave, Univerzita Pavla Jozefa Šafárika v Košiciach a Technická univerzita v Košiciach. Za nimi nasledovali Žilinská univerzita, Slovenská poľnohospodárska univerzita v Nitre a Technická univerzita vo Zvolene.

Podľa Fišeru najväčším pozitívom komplexnej akreditácie je, že sa znížil počet detašovaných pracovísk. Zo 110 klesol ich počet na 20. Naopak, negatívami je vysoký počet tzv. lietajúcich profesorov.

Najväčšia slabina

Problémom na slovenských vysokých školách je aj nedostatočná publikačnú činnosť, veľa monografií bolo napríklad iba v slovenskom jazyku. „Najväčšou slabinou všetkých vysokých škôl je slabšia publikačná činnosť doktorandov,“ dodal Fišera.

Akreditačná komisia posúdila celkovo 4891 študijných programov a 438 žiadostí o habilitačné a inauguračné konanie. V tomto roku sa začne komplexná akreditácia pre ďalších päť vysokých škôl. Ďalšie dve prídu na rad v roku 2016.

Foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM