Jaroslav Dodok Rôzne

ACTA, Anonymous, hrozí nám aj vypnutie internetu?

Internet sa bezpochyby stal samozrejmosťou dnešnej doby. Používajú ho takmer všetci, či už je to v práci, v škole alebo v pohodlí domova. V posledných týždňoch sa však internetový svet zmieta v chaose.

V Januári tohto roku bola uskutočnená protipirátska akcia na najväčší filehostingový server megaupload pod záštitou FBI. Zatknutý bol aj hlavný predstaviteľ Kim Dotcom. Internetový svet tak ochromilo zrušenie jedného z najväčších serverov s hudbou,hrami a filmami. Ešte sa to však ani z ďaleko nekončí.Megaupload je len rybou v mori filehostingu. Do očka FBI padli aj servery ako sú Rapidshare.com a Uloz.to. Zdá sa že protipirátske čistky začínajú naberať na sile.

Po zákroku FBI sa na svetlo sveta dostala medzinárodná dohoda zvaná ACTA. Táto dohoda zahrňuje okrem iného aj kontrolu osobných počítačov, čo je v rozpore s ľudskými právami a osobnou slobodou. 26.Januára podpísali túto dohodu v Tokyu aj štáty ako Maďarsko, Česká Republika, Poľsko, Francúzsko a mnoho iných. Slovensko sa zatiaľ ešte k dohode nevyjadrilo a asi sa ani tak skoro nevyjadrí.

Slovenskí vláda vyhlásila, že sa žiadne podpisy rozdávať nebudú, kým budú volebné kampane v plnom prúde. Niet divu, ani jedna zo strán súčasnej vlády si neche urobiť u občana zlé očko tým, že mu zakážu stiahnuť si jeho obľúbený film či hudbu. Určite chcú ešte ten rok pobudnúť na vyhriatych kreslách ministrov.

Honba na pirátov sa ešte ani nerozbehla a už sa nám na scéne objavili hrdinovia všedných dní. Hackeri po celom svete sa zjednotili aby dali najavo svoj nesúhlas voči, takzvaným čistkám. Najznámejší z nich je skupina hackerov známa ako Anonymous.

Anonymous sa dostala do pozorností ľudí krátko na to, ako FBI vypla už spomínaný Megaupload. Skupina hackerov ako odpoveď hackla počítačový systém FBI a tým ho vypla na niekoľko hodín. Neskôr nasledovalo niekoľko cielených útokov na svetové banky, firmy a sociálne siete. Neprehliadli ani naše malé Slovensko a hackli aj stránky skupin Smer-SD, skupiny 99%,Ministerstvo zdravotníctva a skupiny Penta.

Najnovším kanadským žartíkom skupinky hackerov má byť 31.marec,kedy skupina údajne vypne internet na celom svete na celý deň. Anonymous tak začína byť vážnym problémom pre svetové vlády. Tie prerokúvajú kroky, ktorými by zabránila hackerom útočiť. Nie všetci hackeri sú „bojovníci za slobodu“ Nájdu sa aj takí, ktorí okrádajú banky, získavajú heslá bankových účtov a osobné údaje klientov rôznych spoločností.

Čím viac sa budú svetové vlády snažiť o cenzúru internetu, tým sa budú stupňovať aj útoky na znak protestov. Každopádne útoky od oboch strán vytvárajú napätie, ktoré vedie k názorom, že tretia svetová vojna bude práve kybernetická.

Filip Huszár

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM