Jaroslav Dodok Od Vás

Aj vy máte starých rodičov na facebooku?

Dnešná doba sa točí okolo modernej techniky, tak prečo nenaučiť ako používať počítač a sociálne siete aj starkých? Nie je v tom žiaden problém, ak máte aj vy takú šikovnú pani učiteľku.

Ilustračný obrázok k článku Aj vy máte starých rodičov na facebooku?
Foto: Jaroslav Dodok

Po vyučovaní sa študenti Obchodnej akadémie v Rimavskej Sobote stretli v počítačovej učebni školy s pani učiteľkou, ktorá vymyslela projekt, ten schválili a nastal čas na jeho realizovanie. Netrpezlivo všetci – dobrovoľníci a učiteľka – čakali, a postupne začínali prichádzať “ich žiaci“, teda seniori, ktorí sa prihlásili do tohto kurzu. Je naozaj obdivuhodné, s akým elánom a s akou chuťou pracovať prišli na kurz.

Na prvých hodinách sa „starkí“ najprv oboznamovali s gombíkom na zapnutie počítača. Niektorým narobil dosť stresu, ale zvládli to všetci úspešne. Postupne im aktívni študenti všetko vysvetľovali. Učili ich, ako vyzerá prehliadač, hľadali ho na ploche a pokúšali sa ho otvoriť. Keď to všetci úspešne zvládli, naučili ich zadať presnú stránku alebo vyhľadávať stránky pomocou prehliadača. Starkých oboznámili aj s programom Word. Vysvetlili im, ako kopírovať text a obrázky z internetu. Najviac zaujalo tlačenie obrázkov, ktoré si „žiaci“ zobrali na pamiatku.

Neskôr, keď už starkí vedeli základy, vytvorili si e-mail a všetci si navzájom posielali e-maily s rôznymi prílohami. Zaregistrovali sa na facebooku a samozrejme vyskúšali aj telefonovanie cez skype, čo malo tiež úspech. A tak si na hodinách posielali žiadosti o priateľstvo a začali si aj chatovať. Starkí medzi sebou, s „mladými“ i s pani učiteľkou. Niektorí si našli na facebooku aj svoju rodinu či známych.

Na záver účastníkov odmenili diplomom. Ako vďaku za ochotu pracovať s nimi a pomôcť im „osamostatniť sa“, darovali starkí pani profesorke krásnu kyticu ruží a žiakom, venovali potlesk.

„Tento kurz dal aj nám, žiakom veľa. Počas týchto dní sme mohli vidieť, že naozaj nie je dôležité, kedy s niečím začnete, ale že vôbec niečo začnete a niečoho sa zúčastníte. Že niekedy treba skúsiť aj to, čoho sa bojíme. Títo ľudia majú náš obdiv, pretože my, žiaci sa veľa krát necháme odradiť strachom z niečoho nového, ale oni mu čelili a vyhrali. Teraz si vedia vyhľadať rôzne informácie a skontaktovať sa so známymi aj bez toho, aby boli niekomu, podľa nich, na obtiaž,“ povedala Mária Vrábeľová, žiačka školy.

Ako zhodnotil jeden zo starých rodičov: ***„Na tomto kurze som sa veľa naučil. Dalo mi to veľa do života. Vďaka tomuto sa viem spojiť s rodinou. Veľmi rád by som sa ešte niečoho podobného zúčastnil, pretože je dobré zopakovať si niektoré veci po uplynutom čase, prípadne sa naučiť znova niečo nové.“ ***

student24/Mária Vrábeľová

Aj vy máte starých rodičov na facebooku?
26
Galéria
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM