Jaroslav Dodok Univerzity

Aká je nezamestnanosť a priemerný plat absolventov VŠ?

Rezort školstva pridal na portál s platmi absolventov aktuálne údaje o ich zárobkoch a nezamestnanosti. Okrem toho však verejnosť na stránke vs.iedu.sk získa kompletné informácie o výške školného, cenách ubytovania, či počte vyslaných študentov na je

Na novej stránke sa záujemcovia o štúdium môžu dozvedieť, koľko vlani zarábali študenti, ktorí školu ukončili v roku 2010. Rovnako ako u absolventov z roku 2009, aj v aktuálnom rebríčku platov opäť vedie Slovenská technická univerzita (STU) v Bratislave. Priemerný plat absolventa je tu 1024 eur. Najmenej, 543 eur, zarábali študenti, ktorí skončili Univerzitu J. Selyeho v Komárne. Priemerný plat absolventov z roku 2010 sa však v porovnaní so študentmi, ktorí končili v roku 2009, zvýšil zo 768 na 814 eur.

Najmenej nezamestnaných majú umelecké vysoké školy, nízku mieru vykazuje aj STU či Univerzita Komenského v Bratislave. Z verejných vysokých škôl má, naopak, najviac nezamestnaných Trenčianska univerzita Alexandra Dubčeka. Spomedzi študentov, ktorí tam získali titul v rokoch 2009 a 2010, nemalo na konci roka 2010 prácu viac ako deväť percent. U študentov STU tento údaj dosiahol 1,8 percenta.

Návštevníci webu sa tiež dozvedia aký je objem zahraničných grantov na jedného študenta, aký je podiel študentov, ktorí na danej škole dokončia štúdium, názory študentov na kvalitu vzdelávania, výsledky prijímacieho konania, či podiel bakalárov, ktorí pokračujú na rovnakej fakulte. Podľa ministerstva je portál v objeme a komplexnosti informácií zhromaždených pre verejnosť na jednom mieste európskym unikátom.

„Máme záujem na tom, aby školy medzi sebou súťažili a aby súťažili efektívne. To môžu len vtedy, keď študenti, ich rodičia a zamestnávatelia majú podrobnejšie a spoľahlivejšie informácie o školách,“ vyhlásil na dnešnej tlačovej besede pri predstavovaní portálu minister školstva Eugen Jurzyca (SDKÚ-DS). Šéf rezortu tvrdí, že transparentnosť treba v súčasnosti zvyšovať zverejňovaním informácií zrozumiteľným spôsobom. „Keby sme všetky tieto dáta zverejnili niekde v „pédeefku“, tak by sa v tom nedalo vôbec orientovať,“ podčiarkol Jurzyca.

student24/tasr

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM