Jaroslav Dodok Rozhovor

Ako nás zasiahne ACTA?

Dohoda ACTA má výrazne pomôcť zabrániť internetovému pirátstvu. Je tomu naozaj tak, alebo nie? Aby sme to zistili, spýtali sme sa na názor odborníka Ondreja Macka, šéfredaktora časopisu PC Revue.

Ako vnímate dohodu ACTA?//// Ide o to, ako sa bude vyvíjať trh s autorsky chráneným obsahom. Na jednej strane stoja tradične nahrávacie spoločnosti, ktorým prináleží väčšina zisku z predaja a na strane druhej, stojí záujem ľudí sťahovať si veci z internetu za zlomok toho, čo by zaplatili pri tradičnom postupe. ACTA je prejav toho, ako sa nahrávacie spoločnosti snažia ochrániť si svoje pozície.

Aký bol pôvodný zámer ACTA a ako ľudí naozaj zasiahne? Naozaj až tak obmedzí osobnú slobodu ?//// Pôvodný zámer je zamedziť neoprávnenému sťahovaniu a šíreniu diel chránených autorským zákonom. V stave ako je navrch napísaný by mohol výrazne obmedziť ľudí, ktorí by sa napr. museli podvoliť prezeraniu počítačov alebo mobilov pri prechode hraníc.

**Ak bude zákon prijatý, predpokladáte že vzniknú alternatívy, ktorými si ľudia nahradia sťahovanie, zdieľanie a pridávanie súborov na internete? **//// Technológia vždy predbieha legislatívu o jednu generáciu aj tentoraz tak bude a vzniknú cestičky ako na to.

**Myslíte si, že je možné aby sa predišlo spísaniu zmluvy? **//// Určite sa dá modifikovať tento návrh a autori návrhu s tým počítajú. Vytvorili vysokú latku, z ktorej sa dá zľavovať. Pravdepodobne dôjde k obmedzeniu alebo sťaženiu sťahovania súborov, ale nebude to v takej miere ako vyznieva súčasný návrh. Verejný odpor ľudí na sociálnych službách alebo zhromaždeniach je podľa mňa ideálny spôsob ako vyjadriť svoj názor.

Ľudia počujú veľa názorov, ktoré hovoria o tom ako výrazne ich táto zmluva obmedzí. Je na nich, či budú ticho súhlasiť a prijímu podmienky i zmeny, alebo budú bojovať nesúhlasom a pôjdu do ulíc.Tak či tak, zmena nastane či už k lepšiemu alebo k horšiemu.

Peter Dóža

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM