Jaroslav Dodok Rôzne

Ako reagovať na pohovore: Na toto všetko sa musíte pripraviť!

Váš životopis nieje všetko, čo budete potrebovať, ak ste sa rozhodli nájsť si novú prácu. Pracovný pohovor o vás veľa napovie zamestnávateľovi, preto ho určite neodfláknite.

Mladí ľudia pri snahe zamestnať sa zväčša pohoria na pracovnom pohovore, na ktorý chodia nepripravení – o firme, kde chcú pracovať, nevedia takmer nič. Podľa zamestnávateľov taktiež neprejavujú dostatočný záujem o miesto a najmä nevedia zamestnávateľa presvedčiť o tom, že sú lepší než ostatní. Vedieť by mali aj to, v čom sú dobrí, ale aj aké sú ich slabé stránky, a čo robia preto, aby sa v nich zlepšili.

Je teda dôležité, aby ste sa na pohovor dobre pripravili, ale zároveň pôsobili sebavedomo. Na otázky odpovedajte pohotovo, ale nezabudnite, že klamať sa vám nevyplatí. Zamestnávateľ si totižto vie veľmi ľahko preveriť, či napríklad nemecký jazyk viete ovládať ako profesionál, alebo ako začiatočník.

Na čo odpovedať nemusíte?

Podľa Zákonníka práce by sa vás na pohovore nemali pýtať na veci, ktoré nesúvisia priamo s vykonávaním budúcej práce, uzavretím zmluvy či vzdelaním. Poďme sa pozrieť, na ktoré otázky nemusíte na pohovore odpovedať.

Ste vydatá/ženatý? Plánujete založenie rodiny? Koľko máte detí? Medzi otázky, ktoré sú považované za diskriminačné patria tie, ktoré sa týkajú rodinného stavu, rodičovstva či veku. Ak zamestnávateľ požaduje odpovede ohľadom vášho súkromia, tak porušuje zákon. V skutočnosti však možno chce personalista len vedieť, či budete ochotní sa pre prácu presťahovať do iného mesta, či budete môcť cestovať alebo pracovať nadčas. Nezvolil však vhodnú formu otázky.

Ako ste na tom zdravotne? Koľko vážite? Koľko meriate? Diskriminačnými sú aj otázky ohľadom vášho zdravotného stavu. Zamestnávateľ totiž nemá právo rozhodovať o tom, či ste alebo nie ste spôsobilý na výkon práce. Na to slúži papier od lekára. Personalista možno len zisťuje, či zvládnete fyzicky náročnú prácu, napríklad dvíhanie balíkov nad 10 kilogramov…

Ďalšie diskriminačné otázky:

  • Ste občanom SR?
  • Máte zvláštny prízvuk, odkiaľ pochádzate?
  • Boli ste niekedy trestne stíhaný?
  • Veríte v Boha?
  • Aké máte vierovyznanie?
  • Angažujete sa v politike? Ste členom nejakej politickej strany?
  • Fajčíte?
  • Ste tehotná?
  • Aká je vaša sexuálna orientácia?

Ako na nepríjemné otázky reagovať?

Ak sa na pohovore stretnete s takýmito otázkami, môžete na ne reagovať rôznymi spôsobmi.

Odpoviete. Ak vám osobné otázky neprekážajú, môžete na ne odpovedať. Musíte sa však pripraviť aj na to, že odpoveď vám prípadne zmarí možnosť postúpiť do ďalšieho kola konania. Zodpovedaním otázky signalizujete zamestnávateľovi, že mu dôverujete.

Odmietnete odpovedať. Ak je pre vás otázka nepríjemná, nemusíte odpovedať. Môžete sa však spýtať, ako táto téma súvisí s budúcou prácou.

Odpoviete nepriamo. Nepriamou odpoveďou môžete u personalistu vyvrátiť pochybnosti o tom, že by ste sa nehodili na danú pozíciu. Uistite ho v tom, že jeho obavy ohľadom danej oblasti sú neopodstatnené. Napríklad môžete poznamenať, že nemiešate svoj osobný život s pracovným, ak sa vás opýta napríklad na rodinný stav.

Ak máte však pocit, že s vami potenciálny zamestnávateľ zaobchádzal nekorektne a diskriminačne, môžete sa obrátiť na príslušný krajský inšpektorát práce. Ten podnet preverí a ak uzná, že došlo k pochybeniu, zamestnávateľovi má právo uložiť pokutu. Brániť sa môžete aj žalobou na súde. Musíte mať však dostatočné dôkazy, ideálne písomné. Predídete tak situácii, keď vaše slovo bude stáť len proti slovu zamestnávateľa.

Napokon je možné vyriešiť problém diskriminácie priamo počas pohovoru a upozorniť zamestnávateľa, že sa k vám správa nedôstojne. Na druhej strane je však dobre si zvážiť, či vlastne chcete pre takéhoto zamestnávateľa pracovať.

student24/webnoviny

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM