Jaroslav Dodok Tlačové správy

Ako sa môže študent dostať do USA

Čoraz viac mladých ľudí premýšľa nad tým ako spoznávanie nových miest, ľudí a kultúr spojí so štúdiom. Veď kedy inokedy cestovať ako počas nádherných študentských čias, kedy nie sme ešte zviazaný hypotékami a mladý rozum je odvážnejší a spontánnejší?

Ilustračný obrázok k článku Ako sa môže študent dostať do USA
Zdroj: Estavisa.sk

Najväčším lákadlom je bezpochyby krajina neobmedzených možností za veľkou Atlantickou mlákou. Výlet cez oceán stojí nemalé peniaze a i samotná vzdialenosť napovedá o tom, že len pár dní na USA určite nepostačí. Aké možnosti ma mladý človek ako študent?

Možnosti môžeme rozdeliť do dvoch hlavných kategórií a to bez víz a s vízami. Všetko to závisí od účelu vycestovania a dĺžky pobytu študenta v Spojených štátoch amerických.

Bez víz

Ak patríte medzi študentov, ktorí túžia na pár týždňov vycestovať do USA a spoznávať krásy tejto úžasnej krajiny, víza potrebovať rozhodne nebudete. Vašou jedinou úlohou je vyplniť online formulár k cestovnej autorizácii ESTA, čo v prípade študenta v dnešnom svete nie je absolútne žiadny problém. Určite mnohí z Vás sa už stretli s pojmami ESTA visa alebo Esta USA. Ide o automatizovaný systém, ktorý stanovuje spôsobilosť k návšteve USA. Aj napriek tomu, že mnohí si to ešte mýlia, ESTA nie je vízum. Ide o povolenie, ktoré Vám je schválené resp. zamietnuté do pár sekúnd od odoslania online formulára. Musíte mať biometrický pas a splniť účel cesty, čo je v tomto prípade turistika a Váš pobyt nesmie presiahnuť 90 dní. Naozaj veľmi rýchly a jednoduchý spôsob, ktorý Vám otvorí bránu za veľkou mlákou. Formulár môžete vyplniť kedykoľvek pred cestou, avšak odporúčame Vám nechať si časovú rezervu min. 72 hod. pred odletom. Môže sa stať, že systém Vám hneď nevygeneruje jasnú odpoveď, a na webovej stránke si budete musieť preveriť výsledok v priebehu nasledujúcich 72 hodín.

S vízami

Ak máte záujem o dlhodobé cestovanie, aj napriek tomu, že účel cesty je turistika a Váš pobyt presiahne 90 dní, budete potrebovať turistické víza B-1/B-2.

Mnohí študenti zvažujú štúdium za hranicami ich rodnej krajiny. Ak sa rozhodnú pre štúdium v ďalekej severnej Amerike, či už ide o štúdium akademických štúdií akreditovaných stredných škôl a univerzít, potvrdenie o prijatí na školu nebude dostačujúce, rozhodujúcim činiteľom v tomto prípade je študentské vízum typu F-1 M-1(aj v prípade neakademické resp. odborného štúdia alebo školenia).

Najväčšia skupina mladých ľudí spadá do skupiny študentov slovenských vysokých škôl a univerzít, ktorí počas voľných letných mesiacov opustia Slovensko a stanú sa účastníkmi programu „work and travel“. Program študentom vysokých škôl umožňuje pracovať a cestovať počas letných mesiacoch a teda medzi semestrami. V súčasnosti existuje niekoľko agentúr, ktoré zabezpečujú work and travel program, pomáhajú so zdĺhavou a náročnejšou dokumentáciou, so zabezpečením víz, v prípade záujmu klienta zabezpečia aj ubytovanie a prácu v USA, avšak to je už sa príplatok. V tomto prípade sú nutné víza J-1, ktoré patria k vízam určených na výmenné pobyty. Aj napriek vyššej časovej náročnosti, work and travel je natoľko atraktívny, že každým rokom sa o túto možnosť vycestovania a pobytu v USA zaujíma množstvo študentov.

Výhody

ESTA – jednoduchosť a rýchlosť vybavenia, nie je nutné navštevovať americkú ambasádu so sídlom v Bratislave. Výborná možnosť ako spoznať USA s batohom na chrbte a bez vybavovania množstva iných formalít.

Turistické víza – výhodné v prípade dlhodobého vycestovania a teda pre vášnivých cestovateľov.

Študentské víza – po ukončení štúdia získate prestížne postavenie na slovenskom pracovnom trhu, možno začnete uvažovať nad prácou v anglicky hovoriacich krajinách.

Víza na výmenné pobyty – skvelá príležitosť ako počas letných mesiacov môžete spoznať americkú kultúru. Výborná skúsenosť, ktorá Vás naučí jazyk, hospodárenie s financiami a po lete plnom zážitkov sa vrátite do svojej milovanej krajiny plný nových

(PR) – Za obsah, fotografie a video zodpovedá objednávateľ tejto tlačovej správy.

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM