Jaroslav Dodok Od Vás

Ako spraviť lepšiu fotku? 1

Túto otázku si kladiete aj vy, keď odfotíte svojho domáceho maznáčika, svojho mladšieho súrodenca alebo západ slnka, a vaše fotky nevyzerajú tak ako od ostatných fotografov?

Tak vám prinášam konkrétne príklady, ako v rôznych situáciách dosiahnete lepšie výsledky. Zvyčajne o výsledku rozhoduje maličkosť. Nikedy sa posunúť o meter vedľa, niekedy zmeniť uhol pohľadu. Tak poďme na pár príkladov.

1. Fotografujte vo výške foteného

Či fotíte svojho súrodenca, domáce zvieratko alebo ľudí, všeobecne tak foťte vo výške očí. Aj za cenu, že si budete musieť ľahnúť alebo kľaknúť. Získate tak však presvedčivé fotografie. Táto rada je osvedčená a drží sa jej väčšina fotografov (obr. 1, obr 2)

2. Bod chcem venovať princípu tretín.

Skôr ako začnem písať, že obraz alebo fotografiu treba rozdeliť na tretiny, tak to nemôžete brať doslova, lebo ako sa vraví kreativita nemá hranice.

Takže to berte odhadom. Ako vidíte na 3. obrázku, rozdelíte si v hlave fotografický objekt na tri stĺpce a tri riadky. A hlavný objekt by mal byť blízko bodov, kde sa čiary pretínajú. Novšie fotoaparáty už funkciu rozdelenia objektu čiarami majú a tak sa stačí pozrieť na manuál vášho fotoaparátu, aby ste zistili, ako zapnúť rozdeľovanie na stĺpce a riadky.

Na 4. a 5.obrázku si môžeme pozrieť ako je umiestnený hlavný objekt blízko spomínaných bodov, ktoré sa pretínajú. Zaujímavé fotografie vznikajú aj vtedy, keď objekt ide po celom treťom stĺpci, či už vpravo alebo vľavo ako vidíme na 6. obrázku.

Ako som už hovoril, niektoré veci vyzerajú dobre aj v strede, takže toto pravidlo je nepísané pravidlo.

(Pokračovanie nabudúce)

Patrik Ščevlík

foto
6
Galéria
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM