Peter Dóža Od Vás

Ako spraviť lepšiu fotku? (2)

Dnes si povieme o fotografických výrazoch, pretože sú rovnako dôležité ako samotná technika fotografovania.

[color=#ff0000]­ISO[/color]- vo fotáku si ju môžno voľne nastaviť. A načo slúži? Čím je vonku tmavšie alebo fotíte v priestore, kde je menšia svetelnosť, nastavíte si ho vyššie a expozičný čas by mal vyhovovať vášmu fotografovanému objektu. Ale nieje to len tak, na fotke sa vytvorí tzv. šum. Fotka číslo jedna je bez šumu, fotka číslo dva so šumom.

[color=#ff0000]­CLONA[/color]- clona sa dá definovať aj náročnejšie, ale nám zatiaľ stačí , že je vo vnútri fotáku a slúži na zaostrovanie, otvára sa v závislosti od svetla. Keď je vyššia clona, tak na obraze je vačšia plocha zaostrená, keď nižšia tak menšia plocha.

[color=#ff0000]­EXPOZIČNÝ ČAS[/color]- je to doba, pokiaľ je otvorená uzávierka. Tieto fotky si vyžadujú veľmi dobré svetelné podmienky. Ako môžete vidieť na obrázku číslo 1, fotka bola nasnímana v krátkom expozičnom čase. Vlak sa pohyboval asi 80km/h. A na fotke číslo 2 vidíme dlhý expozičný čas. A na tejto sa tiež pohyboval asi 80km/h. Fotka číslo tri znázorňuje krátky expozičný čas, fotka číslo štyri dlhý expozičný čas.

Pokračovanie v pondelok

student24/Patrik Šcevlík foto: Patrik Ščevlík

fotenie
6
Galéria
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM