Jaroslav Dodok Od Vás

Ako využiť leto? Tu sú tábory, kurzy, či mládežnícke výmeny...

Omrzelo vás už váľanie pri vode či vysedávanie v baroch? Brigáda v podobe čapovania piva, či pomocných prác na stavbe nie sú pravdepodobne príliš ziskové ani obohacujúce, však? Prípadne si v duchu nadávate, prečo ste nezačali program na leto vybavova

Prinášam ďalší sumár možností, tentokrát viac zážitkových, s ktorými môžete zažiť úžasné leto, cestovať, zabávať sa, spoznať mladých ľudí z celého sveta, či sa aj niečo zaujímavé naučiť a to mnohokrát takmer zadarmo…

Dobrou voľbou sú aj tábory[/size][/co­lor]

Chcete teda vycestovať do inej krajiny a spoznať ju „inak“ než z pláže? Chcete získať kamarátov z rôznych končín, zlepšiť si jazyk a hlavne urobiť aj niečo užitočné? V tom prípade je tu pre vás organizácia INEX, ktorá organizuje tábory po celom svete…Vybrať si môžete z viac ako 2000 projektov zameraných napr. na organizovanie festivalov či aktivít pre deti, opravu hradov či rôzne enviromentálne tábory.

Zažiť môžete aj adrenalín pri splavovaní[/si­ze][/color]

PLUSKO už tradične servíruje letnú dávku zážitkových akcií v podobe splavov, víkendoviek či horotáborov. Zažijete zaujímavé výzvy, dostaneš sa do inšpiratívneho prírodného prostredia, poriadne sa zabavíš, budete mať priestor zamyslieť sa, kreatívne vyžiť a fyzicky sa vybúriť. Jednoducho prežijete zážitok, ktorý ti zmení pohľad na seba alebo na svet…

Čo tak letná škola?[/size][/co­lor]

Asi mnohí z Vás si povedia, že dobrovoľne sedieť v škole počas prázdniny je číre bláznovstvo. No nie je škola ako škola, a na takýchto hodinách sa určite nudiť nebudete. Ich náplňou totiž nie je učenie ako také, ale vedené zábavnou formou a hlavne sa kladie dôraz na získanie jedinečných spomienok, spoznávanie krajiny a nadväzovanie priateľstiev. V ponuke sú najrôznejšie typy letných škôl – u nás či v zahraničí, určených pre vysokoškolákov, stredoškolákov či dokonca samotných učiteľov a zamerané na rôzne témy – napr. o súčasnom politickom dianí, žurnalistike či umení… Vo väčšine prípadov bývajú spoplatnené, no je možné získať štipendium.

Láka vás zahraničie?[/si­ze][/color]

Stráviť niekoľko týždňov v Rakúsku či v Nemecku na jazykovom kurze, spoznať a zabávať sa s ľuďmi z celého sveta a ešte k tomu získať štipendium na pokrytie všetkých nákladov môžeš vďaka programom DAAD či Akcia Rakúsko – Slovensko. Štipendiá na jazykové kurzy „netradičných“ jazykov, ako napr. dánčiny, gréčtiny, turečtiny, ale aj napr. ruštiny či mnohých ďalších sprostredkúva Slovenská akademická a informačná agentúra (SAIA).

Travelling summer university[/si­ze][/color]

Letné univerzity organizuje aj študentská organizácia AEGEE – vybrať si môžeš buď jazykový kurz, letný kurz zameraný na konkrétnu tému či „travelling summer university“. Bývajú síce spoplatnené, no ich cena určite nepresiahne cenu klasickej dovolenky…

Zúčastnite sa mládežníckych výmien[/size][/co­lor]

V súčasnosti sú veľmi „cool“ aj tzv. mládežnícke výmeny organizované cez program Mládež v akcii, či rôzne workshopy a tréningy. Témy bývajú rôzne, od aktívneho občianstva, globálne témy, umenie či životné prostredie. Bývajú zvyčajne kratšie (1–2 týždne), no okrem toho je ich obrovskou výhodou to, že sú mnohokrát úplne všetky náklady hradené.

Tradične ospevovaný Erasmus[/size][/co­lor]

Vycestovať do zahraničia na stáž cez prázdniny môžete vďaka programu ERASMUS, alebo prostredníctvom organizácií AIESEC či IAESTE. Určite ste už počuli/prípadne aj sami zažili nezabudnuteľné zážitky nadobudnuté prostredníctvom študijného pobytu Erasmus či iných – ak si k tomu teda pripočítate to, že získate aj tak potrebné skúsenosti v odbore, ktorý študujete – dokonalé prázdniny sú realitou!

Kam sa vybrať na podujatie?[/si­ze][/color]

Zaujímavé podujatia na ktorých je stále zopár voľných miest a budú sa konať v najbližších dňoch – sú seminár „Od problémov k médiám“, ktoré organizuje Slovenská debatná asociácia, a

„Me Myself and I“, ktorý organizuje AIESEC pre stredoškolákov. Zamerané sú na nadobudnutie tzv. „soft-skills“ a v prípade druhého aj zlepšenie angličtiny.

Ako sa dostať k takýmto aktuálnym ponukám? Využi Facebook aj na získavanie informácií – „lajkni“ organizáciu, ktorá takéto možnosti ponúka, a vždy budeš mať info z prvej ruky. Mnoho zaujímavých ponúk okrem už spomenutých organizácií zverejňuje napr. aj Rada mládeže Slovenska, IUVENTA či MLADIINFO. Prípadne samozrejme platí, že google vie všetko :).

Niektoré z týchto príležitostí toto leto už nestihnete, no ak budete šikovný, tak napr. do tábora INEX, či mládežnícku výmenu je sa stále možné dostať. V opačnom prípade odporúčam začať vybavovať aj s polročným predstihom. Nebojte sa a prebuďte svojho dobrodružného ducha!

student24/Lenka Čurillová foto: tasr

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM