Jaroslav Dodok Kultúra

Alexandrovci nadchli Košice: Standing ovations aj hit božského Káju!

Famózny, neopakovateľný, nadčasový. Aj takto by sme mohli nazvať exkluzívny vianočný koncert legendárneho armádneho zboru z Ruska, ktorý sa konal 5.decembra 2013 v košickej SteelAréne.

Ilustračný obrázok k článku Alexandrovci nadchli Košice: Standing ovations aj hit božského Káju!
Foto: Jaroslav Dodok

Slovenským fanúšikom sa predstavili už po druhýkrát, naposledy v roku 2012, v ktorom prebehlo zatiaľ ich najväčšie slovenské turné po desiatich mestách. Tento rok však zavítali aj do Európskeho hlavného mesta kultúry, do Košíc. Prečo sú tak výnimoční a čím si vyslúžili hneď niekoľko standing ovations?

  Ani dievčatko – svetluška s primátorom mesta, Richardom Rašim, nedokázala zahriať neobyčajne chladný večer. Pred Steel Arénou sa schádza čoraz viac ľudí. Poniektorí na poslednú chvíľu predávajú lístky s vidinou zisku. Po dlhom čakaní v rade sme si konečne našli svoje miesto. Koncert začína prekvapivo takmer na minútu presne. Vypredaná hala víta svetoznámy ruský súbor s nadšením.

Koncert začína zľahka, akoby sa publikum malo najprv “rozohriať” z decembrovej zimy. Talentovaných spevákov postupne striedajú dychvyrážajúce čísla tanečníkov, ktorí svoje umenie predvádzajú v podobe priam akrobatických kúskov. To všetko v dokonale zohratej choreografii vytvára harmonický celok, ktorý je pastvou nielen pre uši, ale aj pre oči. Práve končí jedno z ich najlepších vystúpení spojené so šermovaním. Publikum doslova žasne a nadšene tlieska.    Alexandrovci totiž vedia, ako dostať svojich poslucháčov do varu. Piesne, prevažne ruské, začínajú síce zľahka, ale postupne naberajú na intenzite a každá z nich sa končí presne načasovaným rozsvietením pódia, čo len podčiarkovalo ich dokonale spracovanú choreografiu.

  Najväčšie prekvapenie večera však nastáva vo chvíli, keď ruskí Alexandrovci začali spievať azda najobľúbenejšiu slovenskú ľudovú pieseň, Na kráľovej holi. Už po úvodných sekundách piesne im osemtisícová aréna od dojatia tlieska. A aby toho nebolo málo, Alexandrovci neprestávajú prekvapovať, tentoraz rytmickou záhoráckou srdcovkou Išieu Macek do Mauacek, pri ktorej sa skutočne odviazali.

  Aj keď najväčší úspech zožala už tradične ruská Kalinka, zbor Červenej armády si pripravil snáď najzábajneší bonus na záver. Aj inak nehybní “vojaci” sa odrazu začali tancovať v latinskoamerickom rytme a s košickým publikom sa rozlúčili piesňou božského Káju – Lady karneval. Standing ovation na seba nenechal čakať ani sekundu.

student24/Ľudmila Kostelníková, foto: Matúš Sedlák

Alexandrovci nadchli Košice: V osemtisícovej hale nechýbali ani standing ovation
17
Galéria
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM