Jaroslav Dodok Od Vás

Bilingva dobyla Belgicko !

Študenti bilingválnej sekcie na Gymnáziu J.G.Tajovského v Banskej Bystrici navštívili na týždeň svojich belgických koresov z mestečka Ciney.

Do Belgicka prileteli už v piatok 30.03.2012 kedy sa im v momente začal vyčerpávajúci, ale zato vynikajúci program. Zúčastnili sa typického „garden barbecue“ ale aj oslavy na rozlúčku so zimou.

** Počas týždňa im program prichystali ich belgickí koresi a ich profesori. Spoločne teda videli krásy Bruselu alebo tajomstvá malebného mestečka Gent.**

V Bruseli každého očaril Manneken Pis a hlavné námestie. Brusel sa ukázal v nádhernom počasí a ako inak plný turistov. Ako každý rok, nemohla chýbať spoločná aktivita pre všetkých zúčastnených v projekte Eurodyssee. Tento rok sa mladí študenti zúčastnili „parlamentu pre mladých“. Spoločne diskutovali o kríze v Európe aj s niekoľkými politikmi z Európskeho parlamentu.

[blockquote]„Na projekte Eurodyssee bolo najlepšie to, že sme sa stretli s viacerými krajinami.** Každý mal možnosť sa prejaviť a priložiť ruku k dielu.** Program bol skvelý a skupinový. Táto výmena sa mi veľmi páčila a spoznala som veľa ľudí z rôznych krajín.“ Povedala o projekte Katarína Pavlinová[/bloc­kquote]

Historické stavby v meste Gent chytili za srdce nejedného turistu. Dvere sa im otvorili aj do prekrásneho múzea plného známych obrazov. Najväčší úspech, ale mala ulica plná obchodov, ktorú každý navštívil počas voľného času.

Posledný deň bol uvádzaný ako deň športu. Študenti z viacerých krajín si vyskúšali ako vyzerá šport v Belgicku. Mohli si skúsiť lezenie na stene, badminton, voleybal, basketbal, futbal ale aj ragby a baseball. Večer sa niesol v duchu tanca a hudby. Moderný tanečný klub, ktorý patril iba účastníkom Eurodyssee sa zaplnil typickým pivom a mladými ľudmi.

Piatok 06.04.2012 sa všetci rozlúčili, niektorí pozvali svojich priateľov na letné prázdniny a iní sa ponáhľali domov.

[blockquote]Tatiana Kanderová z výmeny vydzvihla hlavne skúsenosti a príjemné pocity:** „Eurodysée bola obrovská skúsenosť a hlavne inšpirácia sa naozaj učiť po francúzsky. Najkrajšia bola ich srdečnosť a to ako nás aj ich rodiny a priatelia prijali.** Spoznala som aj ľudí z iných štátov, s ktorými sme sa tiež poriadne zabavili. Hneď teraz by som si výmenu zopakovala.“[/bloc­kquote]

Študenti BS výmenu veľmi chvália a opäť by si ju zopakovali. Strávili príjemný týždeň v tehlových, obrovských domoch a preskúmali každý kúsok mestečka Ciney. Je len škoda, že na Gymnáziu J.G.Tajovského v Banskej Bystrici sa projekt Eurodyssee koná len pre aktuálnych druhákov.

Andrea Maková

belgicko
22
Galéria
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM